HET PUNT VAN DE PROF NICKY DIRKX

Wie een 'pré' houdt voor het feesten, komt niet goedkoper uit

Wie indrinkt voor een avond uitgaan, geeft uiteindelijk vaak meer uit dan wie dat niet doet, zegt onderzoeker Nicky Dirkx. Bovendien vergroot indrinken de kans op een alcoholverslaving.

Gepubliceerd

Het is donderdagavond in Leuven en er staat een feestje op het programma in de fakbar. Om de kosten van drank ter plaatse te besparen, wordt er afgesproken om eerst een 'pré' te doen op iemands kot. De deal is dat iedereen een fles sterke drank meebrengt om die in te drinken alvorens naar de uitgaans­setting te vertrekken.

Het Punt van de Prof

Het Punt van de Prof is een mening van een onderzoeker over een maatschappelijk thema op basis van een wetenschappelijke achter­grond. Ben jij of ken jij een onderzoe­ker met een gepeperde mening? Stuur dan een mail naar opinie@veto.be.

Die 'pré's' zijn een ingeburgerd fenomeen. Een kwart van de uitgaanders in Vlaanderen geeft aan altijd in te drinken voor het feesten, zo blijkt uit onderzoek. Dat cijfer stijgt naarmate de onderzoekspopulatie ouder is, dus het valt te verwachten dat het cijfer nog hoger ligt bij studenten dan bij middelbare scholieren. Hoewel het indrinken op zich niet problematisch hoeft te zijn, zijn er enkele risico's aan verbonden.

Kostenbesparing

Eén van de motieven die jongeren aangeven om in te drinken, is de kostenbesparing. Door vooraf bij iemand thuis te drinken, denken ze goedkoper uit te gaan en sneller dronken te worden. Dat laatste klopt, want uit onderzoek blijkt dat wie indrinkt, gedurende een langere tijdspanne een grotere hoeveelheid alcohol verzet dan wie niet indrinkt. Er wordt dus meer gedronken.

Dat beperkt zich echter niet tot 'de pré', want in de uitgaanssetting daarna wordt het alcoholverbruik vaak verder gezet. Dat leidt tot een verhoogd risico op dronkenschap, waardoor het zelfregulerend vermogen het wat laat afweten. Waar studenten de intentie hebben om voordeliger uit te gaan door thuis in te drinken, doet zich in realiteit vaak het omgekeerde voor: omdat de zelfcontrole vermindert door een verhoogd alcohol­verbruik, gaan ze net méér spenderen.

Verslaving

Indrinken wordt om dezelfde reden ook gelinkt aan een verhoogd risico op licha­melijke klachten, het verlies van motorische vaardigheden en risico­gedragingen, zoals het hebben van onveilige seksuele contacten, geweldpleging en combi- en polydruggebruik.

Onrechtstreeks verhoogt het indrinken ook de kans op het ontwikkelen van een verslavings­problemathiek op termijn, onder meer door dit risicovol consumptiepatroon op jonge leeftijd.

Minder controle over je gedrag, een grote kans op een alcoholverslaving en duurder dan we denken. Het lijkt erop dat de gevolgen van het indrinken ernstiger zijn dan die van dronkenschap zonder een 'pré'. Denk daar eens over na voor je volgende donderdag naar een feestje gaat.

Nicky Dirkx is coördinator van het onderzoekscentrum Substance Use and Psychosocial Risk Behaviours (SUPRB) aan de HOGENT. Zij en haar team doen onderzoek naar het nachtleven en middelengebruik.

Powered by Labrador CMS