editoriaal> Editoriaal
Trouw aan mei '68
De KU Leuven heeft een probleem in haar beslissingscultuur en dat baart ons als soixante-huitards zorgen.
De alma mater lanceert eigengereid haar visie en zet vragen van haar stakeholders opzij. Dat zagen we al in het dossier van de centrale inschrijvingsgelden voor internationale studenten, waar de KU Leuven recent haar staart moest intrekken door het verzet van de faculteiten. Dat veroorzaakte toen niet al te veel rumoer, omdat het enkel de studenten van buiten de Europese Economische Ruimte betrof.
Nu heeft de KU Leuven zich echt verkeken. Tijdens de blokperiode moest de studentenraad op tafel springen om een draconische maatregel te weren uit de plannen: ineens verscheen in nota's de regel om in twee jaar al je eerstejaarsvakken te halen. Als dat niet lukt, een jaar uitsluiting van de KU Leuven.
Dat je zoiets in de blok bespreekt, kan niet. Waarvoor heb je de studenten dan in de eerste plaats een half jaar betrokken in een technische werkgroep? Om hen achteraf dubbel en dik te laten voelen dat je hun mening enkel wilt als het je uitkomt?
De onvoorwaardelijke uitsluiting van de universiteit is nu van tafel. Maar het verzet van de studentenraad verhinderde de KU Leuven niet om minstens het principe van de mijlpaal-op-twee-jaar door te duwen. Problematisch, want er moet nog veel cijfermateriaal opgevraagd worden. We weten eigenlijk nog niet of de mijlpaalregel helpt voor studievoortgang.
We hadden niet veel moeten hopen, want het dossier begon al onder slecht gesternte. De rector kondigde de krachtlijnen van het nieuwe herkansingsbeleid deze zomer in interviews aan - zonder intern af te toetsen en voordat er een beslissing was genomen op de Academische Raad. Om vervolgens zelf in een technische werkgroep te gaan zitten om de maatregelen gedaan te krijgen.
De nieuwe regels zijn pas voor het academiejaar 2021-2022 en zijn dus niet voor de huidige generatie studenten. Maar die maakt zich toch zorgen; het artikel over deliberatiepakket en mijlpaal was een van de meest gelezen stukken van het academiejaar. Op sociale media bereikten we meer mensen dan er KU Leuven-studenten zijn.
De enige zekerheid die nu rest: studenten zijn strijdvaardig en hebben geen handicaps meer om te redden wat te redden valt.
Pieter Jespers is redacteur internationaal, Tijs Keukeleire is redacteur onderwijs. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.