SPLINTER GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Tijdens de verkiezingen is Leuven geen studentenstad

Dat tienduizenden studenten in Leuven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen niet in een Leuvens stemhokje mogen stappen, betreurt Andreas Vandingenen: 'Het beleid van de stad raakt hen van maandagochtend tot vrijdagavond.'

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Binnenkort mogen meer dan 40.000 Leuvense studenten naar de stembus. Niet in hun studentenstad, maar waar ze veelal de weekends doorbrengen. Zo drukken ze hun stempel op lokaal beleid waar ze niets mee te maken hebben.

Tijdens een doordeweekse dag maken studenten een derde uit van de totale Leuvense bevolking, maar Leuvenaars zijn het niet. Toch raakt het beleid van de stad hen van maandagochtend tot vrijdagavond. Stemmen op de Leuvense gemeenteraad kunnen zij, door een domicilie in een andere gemeente, niet. 

Verkiezingsmemorandum

Om studenten toch te laten wegen op het stadsbeleid, keurde de Leuvense Studenten­koepel LOKO op 28 juni 2024 haar verkiezingsmemorandum goed. Dat was verloren moeite.

LOKO roept onder andere op om buurtbewoners samen te brengen. Investeringen vanuit de stad in gezamenlijke vrijetijdsbesteding lijken voor de hand liggend, maar studenten voelen zich zelden aangesproken. Mogelijk omdat ze niet worden aangesproken. Democra­tisch verkozen politici neigen namelijk vaak naar beleid dat hen werkzekerheid geeft. De student kan hen niet verkiezen, waarom zouden ze er dan tijd of middelen voor vrijmaken?

Ook de Leuvense fietsinfrastructuur blijkt keer op keer onvoldoende om het fietsbeleid van de stad vorm te geven. Het lijkt wel alsof de beleidsmakers tijdens de zomer hun plannen opstellen en dan vergeten om rekening te houden met enkele tienduizenden extra gebrui­kers in het najaar. In de winter breekt menig Leuvenaar, en student, een been, vallend over de kapotte straatstenen. Kortom, de Leuvense infrastructuur moet beter. Op dat vlak trekken studenten en burgers aan hetzelfde zeel. 

Huisvesting

Het grote twistpunt tussen student en burger bij uitstek blijft natuurlijk huisvesting. Door het lucratief karakter en de steeds stijgende vraag naar studentenkoten verdringt de koten­markt de normale vastgoedmarkt op het Leuvense toneel. Armoede wordt bijna fysiek bui­ten geduwd en de stad gaat op zoek naar de titel van duurste stad van Vlaanderen.

Competitie op de vastgoedmarkt is echter zin- en hopeloos. Het aantal studenten blijft jaarlijks stijgen en enkel grondige samenwerking kan op lange termijn iets opleveren. Het stadsbeleid zou ermee gebaat zijn de student als burger te betrekken bij de problematiek. Het zou zelfs kunnen dat menig student bereid is om hiervoor bijkomende belastingen te betalen.

Ook Leuvenaars

In 2024 houden jongeren de gemeenteraadsverkiezingen draaiende. Overal prijken de jong­ste gezichten op aanplakborden in een poging om de jeugdige kiezer te overtuigen. Maar het bestaande systeem trekt de democratische participatie van studenten in Leuven volledig scheef. Het is alsof in een studentenkring enkel de Leuvenaars stemrecht zouden hebben. 

De kieswet aanpassen of meer gemeentelijk belastinggeld naar studentensteden laten vloeien is op korte termijn niet mogelijk. Praten of luisteren kan wel. Geachte burge­meester, wij zijn ook Leuvenaars. Maak van dialoog met studenten een prioriteit.

Andreas Vandingenen is student Vergelijkende en Internationale Politiek en eindredacteur bij Veto.

Stuur je mening

Deze opinie bevat de mening van de auteur. Wil je graag reageren op dit stuk, of heb je andere mening die de wereld moet horen? Stuur een lezersbrief naar Veto. Meer info vind je hier.

Powered by Labrador CMS