editoriaal> Editoriaal

Studenten, procedeer!

Al jaren verschijnen in Veto artikels over kotbaas Appeltans.

Vinsent Nollet is hoofdredacteur. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Dossier > Achter de gevels van een prijzige stad

Zie ook: 

Woningcrisis dwingt vluchtelingen op krot bij Appeltans

Reportage: 'Het is dit of op straat'

Van het achterhouden van waarborgen of aftappen van elektriciteit tot de erbarmelijke staat van zijn koten of het pas plaatsen van rookmelders ná een brand: het herlezen van onze voorgangers maakt nijdig.

Door allerhande pseudoniemen kan het aantal koten dat Appeltans effectief bezit ook alleen maar worden geschat, gaande van 90 tot 500 over het hele land. Hoe je dat al meer dan twintig jaar op je eentje voor elkaar krijgt, is moeilijk uit te leggen. Dat het steeds moeilijker wordt, is wel zo duidelijk.

Studenten vinden vandaag gemakkelijk hun weg op kotwijs.be. Vind je je potentiële kot daar niet terug, gaat er best een alarm af. De universiteit heeft ook een ‘zwarte lijst’. Deze wordt niet vrijgegeven, maar in concrete gevallen kun je wel advies vragen. Sinds vorig jaar kan je ook uitkijken naar een kotlabel, een samenwerkingsproject van stad en universiteit. Al 1300 werden er uitgereikt.

Gedupeerden groeperen zich ook meer dan vroeger en verhogen zo awareness, zoals in de Anti Appeltans-Facebookgroep. Die telt inmiddels meer dan 300 leden. Tot slot werd het nijpend tekort aan koten weggewerkt. Vorig jaar waren er rond deze tijd nog driehonderd beschikbaar op kotwijs, dit jaar een honderdtal.

Of Appeltans zich zorgen maakt? Hij vond een nieuwe markt. Van huurders met heel wat minder opties. De wooncrisis in Leuven dwingt vluchtelingen zijn koten in. Ze betalen nog veel meer voor veel minder.

Een probleem dat zo oud is als de wanpraktijken, is de schijnbare straffeloosheid. Appeltans heeft vrij spel. Studenten houden het voor bekeken wanneer ze met enkele aangetekende brieven hun waarborg terugkrijgen, als ze zich lang daarvoor al niet gewonnen gaven. Of ze betalen enkele maanden geen huur meer omdat het pand niet in orde is, en laten het daarbij. Eén keer werd er met succes geprocedeerd. In januari zou het gerecht voor één (lang aanslepend) geval 85.000 euro teruggevorderd hebben.

‘Het is aan gedupeerde studenten om collectief een klacht in te dienen’, schreven wij al in 2010. Het juridisch kader om de krachten te bundelen en huisjesmelkers als Appeltans uit de markt te kegelen, bestaat gewoon. Leuven huist ook een meer dan geknipte studentenkoepel om tegen al zijn gevels aan te zwieren. Hoelang nog?

Powered by Labrador CMS