EDITORIAAL ISRAËL

Samenwerking met Israëlische universiteiten vraagt om een grondig debat

KU Leuvens eigen onderzoek met de instellingen wordt voor zover bekend niet gebruikt voor militaire doeleinden. Toch is een kritische houding geboden.

De KU Leuven werkt samen met verschillende Israëlische universiteiten. Die partners werken echter samen met het Israëlische leger en de wapenproductie in het land, en zijn zo betrokken bij het conflict in Gaza. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De beelden en nieuwsberichten uit Gaza grijpen iedereen bij de keel. Het lijkt duidelijk dat zowel Hamas als het Israëlische leger zich minstens bezondigen aan mensenrechtenschendingen, en misschien zelfs nog ernstiger. Vanuit verschillende hoeken weerklinkt dan ook de vraag om Israël te boycotten.

De KU Leuven werkt op dit moment samen met Israëlische universiteiten op verschillende manieren. Naast gedeelde onderzoeksprojecten, zijn er ook mobiliteitsakkoorden en associatieverbanden. 

Onze alma mater gaat vooralsnog niet mee in de vraag om een boycot. 'Een academische instelling mag niet vereenzelvigd worden met het land waarin ze actief is', luidt de boodschap. Toch is dat onderscheid lang niet zo helder wat Israël betreft. 

Technion – het Israëlisch instituut voor technologie waar de KU Leuven mee in een associatieverbond zetelt – ontwikkelt mee de spitstechnologie gebruikt in Israëlische drones die ingezet worden in het conflict. Het heeft ook nauwe banden met Israëlische wapenproducent – en maker van die drones – Elbit. 

De rekbaarheid van de stelling dat de universiteiten los te zien zijn van de Israëlische overheid is niet eindeloos

Hebrew University, waar de KU Leuven drie onderzoeksprojecten mee deelt, levert dan weer materiële steun aan het Israëlische leger in haar strijd tegen Hamas en Elbit-baas Michael Federmann zetelt er als erelid in de raad van bestuur. Het zijn maar twee voorbeelden. Bijna alle universiteiten zijn er op de een of andere manier betrokken bij het Israëlische leger en de wapenproductie, los van de intentie van individuele academici.

De rekbaarheid van de stelling dat de universiteiten los te zien zijn van de Israëlische overheid, en bij uitbreiding de daden van haar leger, is niet eindeloos. Ook wij als academische gemeenschap moeten ons op zijn minst bewust zijn van de instellingen waar onze universiteit mee in zee gaat, en de vraag stellen of die samenwerking ons wel siert. 

Dat vraagt geen overhaaste beslissingen of boycot. KU Leuvens eigen onderzoek met de instellingen wordt voor zover bekend niet gebruikt voor militaire doeleinden. Toch is een kritische houding geboden. Een universiteit die het meent met mensenrechten, mag de ogen niet kritiekloos sluiten voor de rol die haar partneruniversiteiten spelen in Gaza. Een grondig debat dringt zich op.

Simon Tibo is redacteur Onderwijs. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

(dit editoriaal werd geüpdatet op 13 november)

Powered by Labrador CMS