editoriaal> Editoriaal

Opinie: Het rotte kantje

Zaterdag kwam 'De Standaard' met het eerste grote schandaal van deze rectorverkiezingen naar buiten.

Jos Vaesen, directeur van het rectoraat en kabinetschef van Rik Torfs, stuurt een mailtje naar Wim Robberecht, de groepsvicerector Biomedische Wetenschappen (BMW) én voorzitter van het Bestuurscomité UZ Leuven, met daarop negentien namen van proffen die op de dag van de rectorverkiezing op reis zijn. De formulering ‘Beste Wim, ik merk dat volgende ZAP-leden van BMW op 9 mei in het buitenland zijn’ is overigens hilarisch/om bij te wenen (schrap wat niet past). Ik merk! Hoe gaat dat in godsnaam in zijn werk?

Maar hoe Jos Vaesen, vriendjes met rector Rik Torfs, die bewuste lijst ‘opmerkt’ doet er zelfs niet toe. Dat hij de lijst doorstuurt naar Wim Robberecht, als aangestelde vicerector uiteraard ook Torfs-adept, is hallucinant. Want welke boodschap geeft Vaesen mee? ‘Kan je van wie betrouwbaar is een volmacht laten vragen. Dit kan het verschil maken.’ Betrouwbaar! Het verschil!

Belangrijk: Vaesen is secretaris van de Verkiezingscommissie, ‘die op het regelmatige verloop van de verkiezingen toeziet’.

‘Vaesen betreurt zelf de ongelukkige formulering, maar er is een verschil tussen dat en iets doen dat ongeoorloofd is’, laat rector Rik Torfs weten. Ongelukkige formulering!

Misschien kan Torfs de ‘rust en waardigheid’ van deze verkiezingen herstellen door ze te installeren binnen zijn eigen ploeg. Het rotte kantje van deze rectorverkiezingen komt dan toch last minute nog naar boven.

Uiteindelijk zal deze ‘Vaesengate’ de verkiezingen nauwelijks beïnvloeden. Waarom? De apathie die bij de academische gemeenschap over deze verkiezingen heerst, is schrijnend.

Neem nu de studenten. Hoeveel zijn er uiteindelijk afgezakt naar de facultaire congressen? De meeste positieve schatting komt uit tot een eind onder de 1.000 studenten. Op een totaal van 56.705. Dat is maximum twee procent van alle studenten. Twee procent.

Toegegeven: het systeem waarvoor onze studentenvertegenwoordigers hebben gekozen, zit daar voor iets tussen. Dat studenten uiteindelijk niet weten wat hun kiespersonen exact gaan stemmen, is niet bevorderlijk voor het vertrouwen. Los van het feit dat niemand nog iets van het studentensysteem begrijpt.

De apathie is ook te vinden bij de andere geledingen. Daarom: ga überhaupt stemmen. Stem op de goei, op degene van wie je denkt dat hij de universiteit het best kan leiden. Maar doorbreek de passiviteit die nu heerst. Ze is niet om aan te zien.

Geschreven door de hoofdredacteur. Het editoriaal bevat een mening die gedragen wordt door de redactie.

Powered by Labrador CMS