editoriaal> Editoriaal
Opinie: Gedoogbeleid
De KU Leuven treedt sterk op tegen examenfraude.
Spieken of plagiaat kan je je examenreeks of zelfs je inschrijvingsrecht kosten. Je denkt wel twee keer na voor je je armen vol met formules schrijft.
6,2% van de studenten aan de KU Leuven neemt echter rilatine of andere stimulerende geneesmiddelen. Bijna de helft daarvan doet dat zonder voorschrift. Het gebruik piekt tijdens de examenperiode. Rilatine wordt niet voor niets de ‘blokdrug’ genoemd. Studenten die het zonder voorschrift nemen, willen daarmee hun concentratie en resultaten verhogen. Smart drugs zijn on the rise.
Momenteel willen de vicerectoren Studentenbeleid en Onderwijsbeleid Gosselink en Pollefeyt inzetten op sensibilisering. Daarnaast willen ze inzetten op andere onderwijsvormen die de druk van studenten hun schouders haalt. Ze willen de competitiviteit die onder studenten heerst verminderen.
Ten eerste sensibilisering: de geneeskundestudenten scoren opvallend hoog (1 op 9 neemt rilatine zonder voorschrift!). Dat zijn dus degenen die wéten wat de gevolgen zijn. Hoe effectief is sensibilisering dan?
Ten tweede het verminderen van de competitiviteit: tot nog toe betekent een universitair diploma behalen nu eenmaal die tienen scoren. En de twee ‘stresspieken’ die het huidige academiejaar opmaken zullen niet volgend jaar plots anders zijn, ondanks de werkgroepen die er momenteel rond werken.
In het huidige beleidsvacuüm creëer je maar één ding: een gedoogbeleid. Zelfs als testen onmogelijk zou blijken, is een statement maken dat niet. Dat je als nieuwe student zwart op wit kan lezen: dit is niet oké.
Volgens het examenreglement zijn studenten die proberen het oordeel omtrent hun kennis of vaardigheden onmogelijk te maken, schuldig aan examenfraude. Het zou duidelijk in het examenreglement moeten staan of het gebruik van stimulerende middelen zonder voorschrift daaronder valt of niet.
Momenteel wordt er in het beleidsplan met geen woord gerept over het ongeoorloofd gebruik van ‘blokdrugs’ van studenten. De gezondheid van ongeveer 3% van de studenten, en in de toekomst mogelijk meer, verdient een duidelijk beleid en duidelijke werkpunten.
Of om het met de woorden van vicerector Onderwijsbeleid te zeggen: ‘Ik zou niet graag door een dokter behandeld worden die al zijn examens op rilatine heeft gehaald.’ Wel, misschien moeten we hen dan ook niet toelaten op die manier hun diploma te behalen.
Redacteur Sociaal. Het editoriaal bevat een mening die gedragen wordt door de redactie.