editoriaal> Editoriaal
Opinie: Eerder hypocriet dan wereldvreemd
Zowel de KU Leuven als de UGent bieden vakken en opleidingen aan die officieel ingeschreven staan als Nederlandstalig, maar de facto worden gedoceerd in het Engels.
Hiermee willen ze voldoen aan de strenge Vlaamse taaleisen, maar toch geen dubbele vakken aanbieden. Inhoudelijk identiek dezelfde vakken tweetalig aanbieden is praktisch onhaalbaar, zo zeggen de universiteiten.
Dat geloven wij graag. Het probleem ligt niet bij de universiteiten, maar bij de Vlaamse Overheid. Vorige week klaagden we in het editoriaal de strenge taaleisen aan voor buitenlandse professoren. We doen nu hetzelfde voor de opleidingen.
Afgelopen week schopte de taalkwestie voor professoren het zelfs tot een debat in het Vlaams Parlement. Wie de reacties voor, tijdens en na het debat aanhoorde, merkte vooral dat de klaagzang van de universiteiten in dovemansoren valt. ‘Eerst moet ik de harde cijfers in handen hebben’, concludeerde Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Dit keer geen harde cijfers, wel harde feiten. De Vlaamse regering wordt nu geconfronteerd met universiteiten die zich in bochten moeten wringen om op een haalbare manier aan de wetgeving te voldoen. De taalwetten worden misschien niet de jure, dan wel de facto omzeild.
We zagen het deze week, en waarschijnlijk zien we het de volgende weken opnieuw: het wensdenken uit Brussel stemt niet overeen met de praktijk en met wat de praktijk wil. Dat de grootste partij van de regeringscoalitie, de N-VA, nog steeds misplaatst taalchauvinisme als standaard hanteert, helpt natuurlijk niet.
Want net zoals we ons vorige week de vraag stelden welke buitenlandse prof na drie jaar goed Nederlands leest en spreekt, vragen we ons deze week af: hoe komt men in Brussel tot het idee dat het altijd mogelijk is om naast een Engelstalige master een volledig Nederlandstalige variant aan te bieden?
Uiteraard is het belangrijk dat we de democratisering niet uit het oog verliezen. Universiteiten moeten examens in het Nederlands blijven aanbieden. De leerlingen moeten vragen in het Nederlands kunnen stellen. Een versoepeling betekent niet per se een devaluering van het Nederlands.
De houding van de Vlaamse regering is misschien eerder hypocriet dan wereldvreemd, gezien ze maar al te goed beseft dat een dergelijke eis onrealistisch is. Waarom blijft men er zo koppig aan vasthouden? Naast vijf minuten politieke moed vragen we dit keer: laat die fetisj met het Nederlands achterwege en daal jullie ivoren toren af. De samenleving zal er wel bij varen.
Hoofdredacteur. Het editoriaal bevat een mening die gedragen wordt door de redactie.