editoriaal> Editoriaal

Opinie: Diversiteit een prioriteit aan de KU Leuven? Laat ons serieus blijven

Gisterenochtend werd nog eens duidelijk wat ‘je in je ochtendkoffie verslikken’ precies betekent. Reden? Rik Torfs.

Gisterenochtend was het gebrek aan een diverse studentenpopulatie aan de Vlaamse universiteiten plots nieuws. Rector Torfs sprak op het radionieuws van Studio Brussel: ‘Studenten moeten zich thuisvoelen aan de universiteit, door [ze] bijvoorbeeld voeding aan te bieden, bijvoorbeeld halal. Wij hebben dat met Alma al enkele keren gedaan en wij gaan dat nog versterken.’ Ook in De Standaard werden de Vlaamse universiteiten, waaronder de KU Leuven, plots tot diversiteitskampioenen gekroond: ‘De uniefs doen (...) al veel om jongeren met een migratieachtergrond aan boord te krijgen én te houden.’

Excuseer?

Een recent artikel in Veto kopt veelzeggend ‘Halal in de Alma: kort ter sprake in 2011, maar anno 2017 volledig weggecijferd’. Daniel Lips, de directeur van Alma, stelt in april ook letterlijk dat er géén plannen zijn om halal of koosjer aan te bieden. Of dat er überhaupt vraag naar zou zijn.

En na vier jaar gerommel in de marge zouden studenten met een migratie-achtergrond aantrekken plots een prioriteit zijn? Wordt het aanbieden van halal ‘versterkt’? B*tch please.

Op dezelfde dag dat dit diversiteitballonnetje wordt opgelaten, verschijnt in Veto een interview met afscheidnemend vicerector Diversiteitsbeleid Katlijn Malfliet. Als wij haar vragen naar Torfs’ plannen tot meer diversiteit, is dit het (integrale) antwoord:

‘Daar heb je het weer! Hoe hebben wij dat verdorie moeten fiksen om die werking van diversiteitsambassadeurs op touw te zetten? We moesten een stuk budget van marketing inzetten, een stuk van ons vroegere aanmoedigingsfonds. Die werking is goed maar ik moet krabbelen om budget te vinden uit verschillende hoeken. Ze is er, die werking: alstublieft, geef daar een serieus budget aan. Zorg dat we zo'n belangrijke bezorgdheid niet moeten construeren vanuit een goodwill.’

Het diversiteitsplan bestaat hoofdzakelijk uit het genderactieplan, voor studenten met migratie-achtergrond blijft er weinig plaats (lees: geld en mankracht) over.

En ja, uiteráárd bestaan er initiatieven. Zo zijn er al ambassadeurs met een migratieachtergrond die in middelbare scholen gaan spreken en bestaat het Avicennafonds, dat 25 (!) studenten ondersteunt. En dat eerste initiatief berust vooral op goodwill, niet op rectorale inzet.

Maar nu in volle verkiezingsstrijd gaan verkondigen dat diversiteit een prioriteit is, na vier jaar stilstand? Faut le faire. Diversiteit was de voorbije vier jaar niet de prioriteit. Punt.

Geschreven door de hoofdredacteur en de redacteur Sociaal. Het editoriaal bevat een mening die gedragen wordt door de redactie.

Powered by Labrador CMS