EDITORIAAL ERASMUS

Ontdek de wereld? Begin maar met dokken

De Bachelor of European Studies werd twee jaar geleden aangekondigd als een prestigieuze nieuwe richting. Met ondertussen nog steeds een aantal tekortkomingen, rijst de vraag of het wel nodig is om meer Erasmusbeursgeld toe te kennen aan die opleiding dan aan gewone opleidingen. Een uitwisseling is immers sowieso al voor de happy few.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Rechtzetting

In dit editoriaal schrijven we dat studenten in de Bachelor of European Studies (BAES) gedurende hun hele bachelor op beursgeld uit het Erasmusprogramma kunnen rekenen. Dat klopt niet: ze kunnen dat slechts voor  maximum 12 maanden

Het is inderdaad zo dat studenten in de BAES vaker op uitwisseling gaan. Onrechtstreeks zet dat meer druk op de vraag naar Erasmusbeurzen. De maatregel dat studenten voortaan nog maar voor één semester op uitwisseling kunnen met een beurs, zal vanaf volgend academiejaar echter ook voor BAES-studenten gelden. 

Gezien Veto in dit stuk afging op foutieve informatie, trekken we dit standpunt formeel in.

'Door dit exclusieve mobiliteitsprogramma leer je niet enkel over Europa, maar beleef je haar ook door te leven en te groeien in een internationale setting', klinkt het trots op de webpagina van de Bachelor of European Studies (BAES). 

Door de driejarige bachelor verblijf je op de verschillende universiteitscampussen van verschillende partneruniversiteiten. Je leert onder andere bij over Europese cultuur, taal, politiek en literatuur. En op de koop toe biedt het programma je relatief makkelijke toegang tot felbegeerde stageplaatsen bij grote Europese instellingen of bedrijven.

Een mooie ervaring, maar goedkoop is ze allerminst. Het inschrijvingsgeld is immers dubbel zo duur als dat van onze normale opleidingen. Bovendien brengt een de facto drie jaar durende Erasmusuitwisseling heel wat extra onkosten met zich mee. En je moet door de selectie geraken.

Gelukkig kunnen de BAES-studenten gedurende hun hele bachelor rekenen op het beursgeld dat de universiteit krijgt uit het Erasmusprogramma. Dat heeft indirect een jammer effect, berichtten we enkele weken geleden nog: er blijft op die manier minder geld over in de pot voor de gewone Erasmusstudenten. Die kunnen nu nog slechts maximaal één semester een Erasmusbeurs krijgen.

Bovendien kampt de opleiding volgens de studenten die we spraken met de nodige opstartproblemen: door stroeve administratie en gebrekkige onderlinge afstemming hebben de studenten in de opleiding nog vaak gewoon online thuislessen. Moet een dergelijke bachelor dan wel volledig gesponsord worden met het al beperkte beursgeld? 

De BAES is een prachtige kans en biedt studenten een mooi programma aan – we juichen zoiets uiteraard toe. Maar het is de moeite waard om de vraag op te werpen waar de universiteit het beste haar prioriteit legt: bij meer kansen voor een minderheid van Erasmussers, of bij meer kansen voor de meerderheid ervan? 

Of misschien moet de focus liggen op meer beursgeld per individuele uitwisselingsstudent. Want eigenlijk is een Erasmusavontuur sowieso al niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen blijven we hopen op meer Europese middelen: een buitenlandse ervaring moet voor zoveel mogelijk studenten een optie zijn of worden. 

Lara Turgut is redacteur Internationaal. Kasper Nollet is hoofdredacteur. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Powered by Labrador CMS