OPINIE KLIMAAT
Meer noten eten tegen klimaatverandering?
Er bestaat een verscheidenheid aan opties om samen bij te dragen aan een duurzame leefwereld. Die verantwoordelijkheid ligt bij onszelf, vindt student Financiën Paul Diallo. 'Een optie is om alle voedingsproducten te vervangen door nootjes.'
Voeding is een fundamenteel onderdeel van onze dagelijkse routine. We zijn er zo aan gewend dat we driemaal per dag zelfs bewust kiezen om te eten! Dat wordt door velen gezien als een leuke bezigheid, waarbij we ondertussen nog eens wat kunnen socializen. Maar de keuzes die we maken rond ons dagelijks brood laten veel diepere sporen achter dan we zouden denken.
We zijn allemaal op de hoogte van het feit dat elk voedingswaar een bepaalde voetafdruk heeft. Die is afhankelijk van een verscheidenheid aan factoren waaronder de hoeveelheid ruimte die nodig is om het product te verkrijgen. Kort gesteld: een kip is tevreden met een klein tuintje, terwijl een paard daar irritant van zou worden. Maar beide verschillen op het vlak van de nodige energie en middelen.
Die analogie kunnen we doortrekken naar de verschillende schakels van het voedselproces: wie krijgt welk deel van de koek en wat kunnen we ons permitteren om te laten vallen? Dat levert grote uitdagingen op: we willen voedselzekerheid en natuurbehoud, maar worden geconfronteerd met grote ontbossing.
Welke nootjes, dat staat open voor debat
Hoewel de meesten onder ons wel degelijk geven om het klimaat, zijn we toch vaak cynisch. Dat omdat we er foutief van overtuigd zijn dat de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering in zijn groter geheel gelijk staat aan Sisyfusarbeid.
Die mentaliteit ligt aan de oorsprong van onze inertie. Door middel van enkele keuzes zijn we echter wel degelijk in staat om een groot deel van de broeikasgassen met betrekking tot voeding – dat een vierde van het totaal aan uitstoot opmaakt – te reduceren. Simpelweg door ons dieet aan te passen.
Ik hoor de oorlogstrommels al van ver klinken: 'Oh nee, een predikant die opteert voor veganisme?' Maak je niet druk, er zijn genoeg lekkere gerechten die je niet hoeft op te geven – waaronder, pakweg, witloofrolletjes. Er zijn verschillende manieren waarop we ons dieet kunnen aanpassen en collectief kunnen bijdragen aan het behoud van onze planeet. Heb je er geen goesting in? Spuug die citroen dan uit.
Passief zijn is ook kiezen
De eerste optie is simpel: geen vlees, chocolade of koffie. Dat zijn draconische maatregelen met een drastische impact. De tweede optie is milder: de consumptie van dergelijke degustaties sparen voor speciale gelegenheden.
Daardoor krijgt het een unieke betekenis en is het altijd een nieuwe ervaring. Vroeger gebruikte men daar de termen 'soberheid' of 'gematigdheid' voor – of noem het gewoon casual chic.
Een derde optie is dat alle voedingsproducten vervangen worden door nootjes. Welke nootjes, dat staat open voor debat. Het kan wel het nare gevolg hebben dat er al snel een stelletje boze eekhoorns voor de deur staat.
Mijn punt is dat er een verscheidenheid aan opties bestaat om samen bij te dragen aan een aangenamere leefwereld, maar vooral dat die verantwoordelijkheid bij onszelf ligt. Wie passief is, kiest ook. Daarvoor hoef je niet per se de ultieme sla-verorberaar te zijn. Je kan simpelweg een dag uitkiezen waarop je je niet vastgrijpt aan je voedingsgewoonten and call it a day. Of kies resoluut voor nootjes. Why nut?
De opinie bevat steeds de mening van de auteur. Deze wordt niet noodzakelijk gedragen door de redactie.