editoriaal> Editoriaal

KU Leuven, rijk op de kap van haar werknemers

Onze alma mater staat er financieel goed voor. Dat is altijd al zo geweest, tot grote nijd van haar collega-universiteiten.

Hoe dat komt? De KU Leuven is de grootste en ze heeft het financieringssysteem naar haar hand gezet, zo zeggen de andere universiteiten. 'Zorgvuldig bestuur', noemt de KU Leuven het zelf.

Dat 'zorgvuldig bestuur' heeft een duister kantje, zo achterhaalde een onderzoek van Veto. De KU Leuven betaalt al jaren een deel van haar administratief en technisch personeel te weinig. Een serieuze wetsovertreding.

De universiteit is een paar maanden geleden gestopt met nieuwe illegale vacatures uit te schrijven. Dat is nogal wiedes: wat ze deed, was illegaal. Maar wat met een schadevergoeding voor al wie in de foute verloningsschaal zit of heeft gezeten? De universiteit besefte al snel dat de kosten hoog zouden oplopen. Het overleg met de vakbonden loopt moeizaam.

Dat is beschamend, zeker voor de universiteit met de diepste zakken. Het ziet ernaar uit dat alle andere Vlaamse universiteiten de regelgeving wel volgen. Zelfs een universiteit als de VUB, die in financieel woelig water zit, zou aan de regels voldoen.

Complexiteit

De grote vraag in dit dossier: hoe is het zover kunnen komen? Vakbond ABVV is vorig academiejaar pas achter de fout gekomen. Waar was de regeringscommissaris al die jaren? Het is hun specifieke taak om toe te kijken op de naleving van Vlaamse regelgeving.

De KU Leuven maakt het geen enkel controleorgaan makkelijk, met haar ontzettend complexe structuur voor het ondersteunend personeel. Wie weet is er wel echt sprake van onwetendheid: een fout waar de KU Leuven met al haar juridische experten jarenlang over heeft gekeken.

Maar in dat geval: waarom legt de KU Leuven zo'n zwabberkoers af over mogelijke compensaties? Sommige van de gebruikte argumenten zijn ronduit gênant. Het sociaal overleg is al maanden bezig en er is geen einde in zicht.

De universiteit klopt zich graag op de borst dat ze door nauwgezet financieel beheer moeiteloos een gebouw als het Quadrivium kan financieren, of de kothuurprijzen kan verminderen in volle coronacrisis, of nieuwe ruimtes kan kopen op de peperdure vastgoedmarkten van Antwerpen en Brussel.

Die verwezenlijkingen smaken nu wrang. De prijs blijkt betaald door onze studieloopbaanbegeleiders, examenplanners en onderwijsondersteuners.

Tijs Keukeleire is hoofdredacteur. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.

Powered by Labrador CMS