OPINIE KLIMAATBEWUSTZIJN

Kiesweken: de tijd van meer en meer is niet meer

De kiesweken komen eraan. Het wordt tijd dat kringen en studenten tijdens die periode oog hebben voor de klimaatimpact, vindt Simon Sterck.

Gepubliceerd

Het is een drukke periode achter de schermen van kringland. Kiesploegen smeden plannen, coalities worden gevormd en sponsors worden gecontacteerd. Want even na de paasvakantie is het zover: de kiesweken!

Koning(in) in eigen studentenstad

Het is dé week waar menig student naar uitkijkt. De tijd van krijgen en nog meer krijgen, waardoor de uiteindelijke verkiezing van een praesidium wel een bijkomend gegeven lijkt. Eten vind je er vaak gratis en à volonté bij verschillende standjes. Goodiebags met de leukste gadgets, blikjes en instantnoedels worden gretig uitgedeeld en de drank vloeit rijkelijk. Die periode is een natte droom voor elke student die zich met een beperkt budget even koning(in) in eigen studentenstad wil wanen. Dat alles wordt nu dus al gepland: druk, druk, druk.

Er staan op mijn kast nog steeds vage drankjes en er liggen in diezelfde kast drie linnen zakken die het daglicht niet meer zien

Aan de andere kant: een urgente periode in klimaatland. De wetenschappelijke consensus is duidelijk: de mensheid is verantwoordelijk voor de verschrikkelijke klimaatrampen die onze wereld steeds vaker treffen.

Droogtes in bijvoorbeeld Kenia zorgen voor misoogsten, met op hun beurt hongersnoden, die dan weer voor conflict zorgen. We moeten het zelfs niet zo ver van huis zoeken. In juli 2021 stierven er bij de overstromingen in België meer mensen dan bij de aanslagen van Zaventem. In de zomer van 2022 hadden we dan weer last van extreme hittegolven.

Gelukkig spreekt de wetenschap niet enkel pessimistisch over de staat van het klimaat. Er is ook hoop, elke tiende van een graad opwarming die we kunnen vermijden maakt, jawel letterlijk, een wereld van verschil.

Aan de goede kant van de geschiedenis

Naast een klimaatcrisis is er sprake van een rechtvaardigheidscrisis. De grootste uitstoters (spoileralert: de rijkere landen/ mensen) zijn niet dezelfde als de grootste slachtoffers. Hier kun je echt niet in stilte toekijken. En dus ook wij moeten onze rol opnemen als Leuvense studenten. We kunnen nog aan de goede kant van de geschiedenis staan. Nadenken over de welbekende kiesweken is een goede eerste stap. De tijd van meer en meer is niet meer, we stoten op onze globale grenzen.

Ook al is iets gratis, alles heeft zijn prijs

Daarom doe ik graag volgende oproep aan alle opkomende kies- en lolploegen. Denk tijdens dat plannen smeden, eten selecteren of sponsors contacteren ook aan de rol die je daarmee in de samenleving wil spelen. Stel iemand binnen de ploeg verantwoordelijk voor het aspect 'klimaat', naast bijvoorbeeld financiën of communicatie. Vermijd zoveel mogelijk wegwerpproducten, ga in tegen voedselverspilling en verlaag je niet tot klimaatcriminele sponsors.

Geprivilegieerd met oogkleppen op

Het is trouwens niet alleen de taak van opkomende ploegen om van de kiesweken een duurzame periode te maken. Ook de gewone genietende student speelt zijn rol. Vorig jaar heb ik me laten verleiden om drie goodiebags af te halen. Daardoor staan er vandaag op mijn kast nog steeds vage drankjes en liggen er in diezelfde kast drie linnen zakken die het daglicht niet meer zien. Als 'consument' van zo een kiesweek hebben wij ook onze verantwoordelijkheid. Laat je ogen niet groter zijn dan je buik, want ook al is iets gratis, alles heeft zijn prijs.

Ten slotte mag ook de KU Leuven zelf, die een publiek klimaatengagement uitdraagt, een grotere rol spelen in de omslag van deze hoogdagen. Duurzame initiatieven van kiesploegen zouden zowel financieel als praktisch gesteund mogen worden.

Wanneer dus de kiesploegen, studenten en de KU Leuven elk hun duurzame rol spelen tijdens de kiesweken, huppelen we niet als een geprivilegieerd paard met oogkleppen door een crisis. Dit jaar schrijven we op die manier mee aan de goede kant van de geschiedenis.

Simon Sterck is student tweede bachelor Rechten en VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de Vlaamse Jeugdraad. Heb jij een mening die de wereld moet horen? Mail naar opinie@veto.be.

Powered by Labrador CMS