OPINIE JUSTITIE
'Jong en getalenteerd zijn' praten een verkrachting niet goed

Dat een student Geneeskunde geen straf krijgt na een verkrachting omdat hij 'jong en getalenteerd is', wijst op de pijnpunten van de Belgische justitie, zegt een student Rechten die liever anoniem blijft.
Op 8 november 2023 wordt in Leuven een studente verkracht. In de maanden die volgen, baant zij zich tegen alle obstakels in een weg naar de rechtbank, waar zij haar verkrachter ter verantwoording roept. Anderhalf jaar later krijgt ze tegen alle kansen in een schuldig verdikt. Ja, je bent verkracht, maar denk toch aan zijn toekomst.
Toen ik deze voormiddag las dat een 24-jarige student Geneeskunde werd veroordeeld voor verkrachting, maar daarbij zo goed als geen straf zou krijgen, omdat hij 'jong en getalenteerd' is, en omdat hij anders 'moeilijkheden zou ondervinden om een job te vinden', knapte er iets in me. Dit is de justitie waar ik initieel zo naar opkeek. Dit is de justitie waar ik later deel van zal zijn.
Vonnis
Laat me eerst deze disclaimer geven: ik heb het vonnis niet gelezen. Volgens het sub judice-principe is het ook de norm om geen commentaar te geven op een zaak, totdat tegen dit vonnis geen beroep meer openstaat. Sta mij toe toch enkele puntjes van kritiek te geven.
Het vertrouwen van de bevolking in de bekwaamheid van justitie is nihil. Ook deze donkere dag zal dat enkel versterken
Ik leid af uit de krantenartikels dat de beklaagde werd veroordeeld tot verkrachting en dat dat misdrijf door de rechter dus niet betwist wordt. Toch gaat de dader op vrije voeten, omwille van zijn carrière. Hoe in godsnaam kan het veld waarin iemand studeert, de mate waarin die sociaal geëngageerd is of talent heeft, leiden tot een opschorting van straf? Niemand heeft me in de lessen strafrecht het principe van het 'strafrecht gebaseerd op cv' uitgelegd.
Hier moeten we — als hele studentengemeenschap — enorm bezorgd om zijn. Iedereen aan de KU Leuven is immers jong en getalenteerd. Duizenden studenten hebben een LinkedIn-profiel om 'u' tegen te zeggen. Duizenden studenten behalen hun diploma magna cum laude. Hebben zij allemaal een free pass om medestudenten mee te lokken en te verkrachten?
Opnieuw
Welke boodschap wil de Belgische justitie daarmee geven aan andere slachtoffers? Dat het verloren moeite is de strijd aan te gaan als de dader een waardevolle maatschappelijke functie vervult, of beter, beoogt te vervullen?
Ben je wel zo waardevol voor onze maatschappij als je je verlaagt tot zulke feiten? Zouden zij die dergelijke serieuze beroepen uitvoeren niet net aan een hogere standaard moeten worden gehouden? Het is als een brandweerman die zelf brand sticht.
En heeft de verkrachte studente in kwestie niet óók een enorm gunstige reputatie en toekomst? Geldt het persoonlijkheidsaspect dan alleen voor de dader?
Het vertrouwen van de bevolking in de bekwaamheid van justitie is nihil. Ook deze donkere dag zal dat enkel versterken. Opnieuw.
De auteur van dit opiniestuk blijft anoniem. De naam van de auteur is gekend bij de hoofdredactie.