EDITORIAAL REUZEGOM
Gerechtigheid voor alle Sanda Dia's
Volgende week zal de correctionele rechtbank een uitspraak doen in de zaak-Reuzegom. Als maatschappij moeten we onze les eruit leren, en starten met het schrijven van een nieuw en beter hoofdstuk.
Na vier lange jaren zal er volgende week eindelijk een straf worden uitgesproken tegen de beklaagde leden van Reuzengom. Journalisten en experts voorspellen dat de strafmaat niet bijzonder hoog zal liggen, de grote volkswoede ten spijt.
Intussen is de dood van Sanda uitgegroeid tot een symbool. Of het nu gaat over racisme, ongelijkheid of elitarisme: met de leuze 'Justice for Sanda' wordt op verschillende fronten strijd geleverd. En op sociale media reikt die maatschappelijke verontwaardiging nog veel verder. Reuzegom belichaamt ondertussen al het kwade in de wereld. Maar wordt het niet eens tijd om te schrijven over de dieperliggende oorzaken van Sanda's overlijden?
Groepsdruk, prestatiedrang, elitarisme, vriendjespolitiek en alcoholmisbruik: dat zijn de systeemfouten die voor normvervaging zorgden bij Reuzegom
Want wat Sanda wilde, was erbij horen. Hij had ambitie als jonge student burgerlijk ingenieur, en het elitaire Reuzegom kon voor hem de deuren openen die hij nodig dacht te hebben. Het probleem lag dus niet enkel bij Reuzegom, laat staan bij studentenclubs tout court. Groepsdruk, prestatiedrang, elitarisme, vriendjespolitiek en alcoholmisbruik: dat zijn onder meer de systeemfouten die voor de complete normvervaging zorgden tijdens de doop.
Al die zaken zijn de wereld nog niet uit. Laten we hopen dat de familie van Sanda de antwoorden krijgt die ze verdient, en verder kan gaan met het verwerken van haar verlies. Daarna is het aan de media om zich niet meer blind te staren op Reuzegom, maar om daaruit te leren en de vinger te wijzen naar de diepgewortelde fouten in ons sociale weefsel.
Van een symboolstrijd wordt niemand beter. Het is belangrijker dat we als maatschappij lessen blijven trekken uit wat er ruim vier jaar geleden gebeurd is. We moeten die lessen meenemen naar de toekomst, om zo stap voor stap te blijven bouwen aan een rechtvaardigere wereld. Gerechtigheid voor alle Sanda Dia's, die van gisteren en van morgen: laat dat ons doel zijn.
Kasper Nollet is redacteur Student. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.