GEN Z AAN ZET ANNA ROOS

Geniet volop van je universi-tijd

Maak volop gebruik van de mogelijkheden die jouw studententijd biedt, geeft voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Anna Roos mee aan de eerstejaarsstudenten: 'Zelf heb ik steeds minder tijd om van het studentenleven te genieten.'

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Gen Z aan Zet

In 'Gen Z aan Zet' wisselen verschillende gen Z'ers elkaar af voor een gastopinie over de leefwereld van hun generatie.

Nu de zomervakantie bijna ten einde loopt, voel ik de drift van een nieuw academiejaar aan de KU Leuven in de lucht hangen. Voor de eerstejaars is dat een spannende tijd, vol nieuwe ervaringen en uitdagingen. Het is voor hen een kans om zichzelf opnieuw uit te vinden, nieuwe vriendschappen te sluiten en hun eigen pad te zoeken. 

En laten we eerlijk zijn, er is altijd die schok van ouderejaarsstudenten wanneer ze beseffen wat het geboortejaar is van de nieuwe lichting studenten – het maakt ons allemaal ineens een stuk ouder!

And you let her go

Mijn eigen ervaring bij de Vlaamse Jeugd­raad heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om de balans te vinden tussen verant­woordelijkheid en plezier. Hoewel ik extreem dank­baar ben voor de kansen die mijn rol biedt, betekent het ook dat ik vaak onderweg ben en minder tijd heb om van het studentenleven in Leuven te genieten.

Afgelopen semester ben ik bijvoorbeeld maar één keer uit geweest – een triest record voor iemand die normaal graag geniet van het bruisende nachtleven. 'You only know you love her when you let her go', zong Passenger in de good old days. Het is mis­schien heel melig, maar er zit absoluut een grond van waarheid in.

Ga naar die TD's en dans tot in de vroege uurtjes

Mijn advies aan alle studenten, zowel nieuw­komers als doorgewinterde oudere­jaars, is om volop gebruik te maken van de mogelijk­heden die deze tijd biedt. Sluit je aan bij die vereni­ging die je interesseert, ook al voelt dat soms als een drempel. 

Of het nu een debatclub, sportvereniging of cultuurgezelschap is, het verrijkt je ervaring en biedt je een netwerk van gelijkgestemde mensen. En waarom niet die stap zetten naar het praesidium? Het is een geweldige manier om nieuwe vaardigheden op te doen en positieve verandering te brengen.

Verborgen juweeltjes

Ga naar die TD's, dans tot in de vroege uurtjes en maak herinneringen die je de rest van je leven bijblijven. Wees ook niet bang om een praatje te maken met de student naast je in de aula. Wie weet worden jullie wel beste vrienden voor het leven. Het zou zeker niet de eerste keer zijn. En vergeet niet om af en toe een match van OHL mee te pikken. Het is een fantas­tische manier om eens échte Leuvenaars te ontmoeten. 

De blok is maar voor even, praten over je studententijd kun je voor het leven

De sportkaart van de KU Leuven is een verborgen juweeltje. Maak er gebruik van! Of je nu een doorgewinterde atleet bent of gewoon wat beweging zoekt, er is voor elk wat wils. Spor­ten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook een geweldige manier om stress te verminderen. Op die manier ontmoet je veel medestudenten van een andere facul­teit, met wie je alvast een sportieve passie deelt.

Leren en leren kennen

Kortom, het studentenleven is een prachtig tweeluik van leren en leren kennen. Ener­zijds is er de academische kant, waarbij je je kennis en vaardigheden uitbreidt. Dat is natuurlijk belangrijk, maar vergeet niet dat leren niet alleen in de aula plaatsvindt. 

Het sociale aspect, het leren kennen van nieuwe mensen, het opbouwen van vriend­schap­pen en het ontwikkelen van jezelf als persoon, is minstens even belang­rijk. En zoals je bij een aantal alumni ongetwijfeld al gemerkt hebt: de blok is maar voor even, praten over je studententijd kun je voor het leven.

Anna Roos is voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad en rechtenstudent aan de KU Leuven.

Stuur je mening

Deze opinie bevat de mening van de auteur. Wil je graag reageren op dit stuk, of heb je andere mening die de wereld moet horen? Stuur een lezersbrief naar Veto. Meer info hier.

Powered by Labrador CMS