opinie> Editoriaal
Eén Alma, twee werelden
Alma klopt zichzelf op de borst voor haar prijzen, terwijl studenten meer geneigd zijn om op kot te eten. Alle goede bedoelingen ten spijt lijkt Alma geen voeling te vinden met de student.
De kans is groot dat het onder vrienden al ter sprake is gekomen: de prijsstijging in de Alma. De goedkoopste maaltijd is met 25% opgeslagen, voor pasta betaal je voortaan zeven euro en de duurste categorie bereikt voor het eerst de volle tien euro. De stijgingen komen bovenop prijzen die al traditioneel aan de start van elk academiejaar worden opgetrokken.
Studentenvoorzieningen blijkt toch fier te zijn dat de prijs onder vijf euro blijft. Vergelijk het maar eens met de markt, zo klinkt het. Of zeven euro voor pasta zoveel onder de marktprijs blijft, is nog maar de vraag. Maar crucialer is dat zo'n boodschap voor studenten met financiële moeilijkheden niet veel betekent. Een prijsstijging van 25% blijft ingrijpend, ook als de markt nog gekkere sprongen maakt. Net in tijden van crisis hebben studenten met weinig financiële middelen nood aan betaalbare voeding.
De groep studenten die minder naar de Alma gaat dan vroeger, is dubbel zo groot als de groep die intussen meer naar Alma gaat, zo bleek uit een navraag van Veto. De lesopnames zitten er wellicht voor iets tussen, maar het is frappant dat net in tijden van financiële onzekerheid studenten aangeven minder Alma-maaltijden te consumeren. In crisistijden verwacht je het omgekeerde van voorzieningen die in basisbehoeften willen voorzien.
Blijkbaar is Alma niet robuust genoeg. Enkel door stelselmatig de prijzen op te trekken kan de vzw de stijgende loonkosten en grondstoffenprijzen aan. Voor de corona- en energiecrisis was dat ook al het geval. Het loont misschien de moeite om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om studenten van betaalbare voeding te voorzien. Of misschien wordt het tijd om gericht korting te geven aan studenten die het nodig hebben.
De huidige situatie is in elk geval allesbehalve optimaal: terwijl Alma zichzelf op de borst klopt, vragen sommige trouwe Alma-gangers zich af of ze dit jaar misschien wat meer op kot zullen koken. Dat lijkt ons niét iets om fier op te zijn.
Joanna Wils is hoofdredacteur, Kasper Nollet is redacteur Student. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie.