EDITORIAAL EERSTEJAARS

De tocht is uit­dagend, de gids Veto

Beste eerstejaarsstudent: Welkom. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Wat je nu in je handen hebt is een boekje voor en door studenten, en deze editie is speciaal voor jou. Veto brengt nieuws dat ertoe doet, op maat van de student. Dat doen we het hele jaar door. Helemaal gratis. 

Daarvoor vertrouwen we op een gemotiveerde ploeg van vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten en elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven voor ons blad. Waarom? Omdat het ó zo belangrijk is. Veto roept de beleidsmakers die beslissen over jouw toekomst ter verantwoording, en informeert jou over de wereld rondom je, zodat ook jij je stem kan laten horen. 

Wereld in het klein

De stap naar het hoger onderwijs is groot. Van zodra je toekomt in Leuven gaat er voor de meesten onder jullie een nieuwe wereld open. Voor sommigen is die stap opwindend, voor anderen eerder spannend. Je komt uit de vertrouwde structuur van het middelbaar onderwijs, en zult merken dat de zijwieltjes er gaandeweg zijn afgehaald. Vanaf nu trappen jullie op je eentje. 

Jullie zetten hier in Leuven je eerste stappen in het volwassen leven, in een wereld in het klein. De tocht die je hier aflegt kent vele eindbestemmingen en nog meer paden daarnaartoe. Dat sommige daarvan over hobbeliger terrein lopen dan andere, hoort erbij en is geen reden tot wanhoop. 

Ervaring is niet vereist, bovenmatig getalenteerd zijn evenmin. Iedereen die dat wil kan meehelpen, op de manier waarop jij dat wil

Bovenal gaat het erom dat je hier jezelf en die kleine maar grote wereld rondom je ontdekt. Dat je achterhaalt waar je passies en talenten liggen en je volop inzet om die te ontwikkelen. Je zal ontdekken dat de horizon van het rijk der mogelijkheden hier eindeloos ver reikt. Die zoektocht verloopt niet zonder slag of stoot, maar Veto is er daarbij om jou te helpen. 

Dat doen we met de vinger aan de pols in de beleidskamer, maar net zo goed aan de toog in de fakbar. Want de beslissingen die aan en rond de universiteit genomen worden hebben een directe impact op jullie leven. Of het nu gaat om studievoortgangsmaatregelen, de prijs van gesubsidieerde koten of het diversiteitsbeleid van onze universiteit. Studenten verdienen een stem in die debatten. Veto helpt jullie daarbij door jullie te bewapenen met feiten. En dat doen we al vijftig jaar. 

Wij, dat ben jij 

Iedere drie weken brengen we ons papieren magazine uit dat je gratis verspreid vindt over de campussen. Neem er dus eentje mee als je er één tegenkomt en blader er eens door, misschien vind je het wat. Doorlopend publiceren we artikels, video's en andere inhoud op onze website en sociale media kanalen. En wij, dat kan ook jij zijn.

In de eerste plaats is Veto immers een leerschool, een warme plek waar studenten die zich journalistiek of creatief willen engageren een thuis vinden. Ervaring is niet vereist, bovenmatig getalenteerd zijn evenmin. Iedereen die wil helpen – op welke manier dan ook – kan een steentje bijdragen. Veto maken we samen. 

Spring dus eens vrijblijvend binnen op de eerste verdieping op 's Meiersstraat 5. Je krijgt er gegarandeerd een kop warme koffie of thee en een gezellige babbel bij. En voor wie die drempel te hoog is, kan je ons altijd ook een mailtje sturen of contacteren via sociale media. Je eerste stappen in deze nieuwe wereld zet je vandaag, waar naartoe dat bepaal jij. Voor je het weet schrijf je zelf de eerstejaars van morgen aan.

Powered by Labrador CMS