editoriaal> Editoriaal
De muren van het Algemeen Beheer
Het Algemeen Beheer van de KU Leuven heeft het dossier rond duurzaam beleggen stevig in handen. Het is maar de vraag wie er zorgt voor de dringende, duurzame reflex.
Onze alma mater heeft een pot geld van zo’n twee miljard euro. Ofwel heb je dan een grote sok nodig, ofwel geef je het geld in bruikleen aan een aantal bedrijven en overheden in de hoop dat je sok kan weerstaan aan de inflatie. Wie de universiteit op deze manier steunt, ligt natuurlijk gevoelig.
De UGent trekt een stevige sprint inzake duurzaam beleggen. Ze richtte een tijdje geleden een Commissie Duurzaam Beleggen op. Zetelt onder andere een student: ene Bakou Mertens, activist met groot kabaal en studentenvertegenwoordiger van D’urgent. De nota die er op tafel ligt, is hyper ambitieus.
Intussen blijft de KU Leuven ter plaatse trappelen. De universiteit investeert niet meer in fondsen die voor hun rendement volledig afhangen van fossiele brandstoffen - een wel heel beperkt engagement. Ze krijgt niet graag vragen over haar portefeuille en geeft nog minder antwoorden.
Fondsen ondergaan een ‘duurzaamheidstoets’ van KBC, maar Gerard Govers, vicerector voor duurzaamheidsbeleid, kan niet zeggen wat die toets precies inhoudt. Nochtans ondervond de Gentse commissie al een tijdje geleden dat duurzame fondsen van grootbanken niet echt duurzaam zijn. Ze worden door een blinkende wasmachine gedraaid en komen er groen weer uit. Ofwel is onze vicerector goedgelovig, ofwel ongeïnteresseerd.
Zowel Govers als Malfliet, de vorige vicerector voor duurzaamheidsbeleid, weten bovendien niet wie in het beleggingscomité zetelt. Nochtans moet dat orgaan de duurzaamheid van de beleggingen bewaken.
‘Dat moet je aan Debackere vragen’ is het antwoord op vele vragen. Debackere, dat is Koenraad van het Algemeen Beheer. Op papier biedt die dienst slechts administratieve en technische ondersteuning, in werkelijkheid heeft ze de touwtjes in dit dossier stevig in handen. De dienst wil liever niet kwijt wie in haar beleggingscomité zetelt.
Onze tip? Zoek - desgewenst wanhopig - naar wat mondige studentenvertegenwoordigers en gooi ze tegen de muren van het Algemeen Beheer aan. Dat blijkt te helpen.