EDITORIAAL VERKIEZINGEN

De jeugd is aan zet

Redactie Veto jaargang 50.

De student voelt zich onvoldoende vertegenwoordigd door de politiek, blijkt uit onze grote peiling. Hoewel dat een probleem van de politiek is, mogen onze medestudenten uitgerekend vandaag ook niet vergeten welke verantwoordelijkheid ze zelf dragen om die politiek vorm te geven.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Veto's peiling doorbreekt het traditionele politieke landschap. N-VA is onder studenten veruit de populairste partij, terwijl Vooruit en Groen de progressieve student tegemoetkomen. Vlaams Belang blijft samen met Open VLD en CD&V op tien procent hangen. 

In tegenstelling tot de brede bevolking, blijven de studenten klimaat en onderwijs wel als absolute prioriteiten naar voren schuiven. Ondertussen laten studenten zich volop horen in het conflict tussen Israël en Palestina. Ook onze studentenvertegenwoordigers zijn luid zoals steeds. 

Toch voelt de meerderheid van de studenten zich niet voldoende vertegenwoordigd in de politieke besluitvorming, zo blijkt uit onze peiling. Dat hebben politici stilaan wel door. Ze wringen zich in allerlei digitale bochten, om 'toegankelijk' en 'bereikbaar' over te komen. 

Het is nog altijd aan de student om zich te mengen in de maatschappij, en niet aan de politici om zich in een jeugdig en vaak digitaal keurslijf te wringen

Of ze grijpen naar symbolische, ietwat tragische stunts – getuige de 'onderbroekgate' van Onderwijsminister Ben Weyts. De extreme partijen willen dan weer de aandacht van de jongeren vastgrijpen door het complexe politieke debat te simplificeren tot een tweetal thema's. 

Ondertussen springen de media over elkaar om de jongeren te proberen bereiken. Ze worden overspoeld met (op maat gemaakte) stemtests, hippe TikTok-filmpjes, en als kers op de taart – een heus 'kiesfestival'. Jongerenvertegenwoordigers organiseren allerlei initiatieven om de first time voters van het belang van hun stem op 9 juni te overtuigen. Alle initiatieven kun je natuurlijk alleen maar toejuichen. 

Toch mogen we niet vergeten dat het nog steeds aan jongeren is om de impact van hun stem in te schatten. Terwijl België steeds meer opschuift van een land met stemplicht naar een land met stemrecht, mogen we jongeren niet stiefmoederlijk behandelen. 

Jongeren onder zestien jaar zijn altijd al weinig geïnteresseerd geweest in politiek, en studenten beginnen traditioneel pas tijdens hun studie hun politieke voorkeur te ontdekken. 

Het is nog altijd aan de student om zich te mengen in de maatschappij, en niet aan de politici om zich in een jeugdig en vaak digitaal keurslijf te wringen. Jongeren geven als vuurtoren de richting aan, zei een jongerenpartij ooit in Veto. Die rol vinden ze heus wel, desnoods na een kleine zoektocht. De bal ligt nog steeds in het kamp van de jongeren zelf op 9 juni. De jeugd is aan zet.

Elias Fret is redacteur Cultuur. Kasper Nollet is hoofdredacteur. Het editoriaal wordt gedragen door de voltallige redactie. 

Powered by Labrador CMS