splinter> Opinie: Splinter

Coming-outdag: wees jezelf en wees er trots op

Gisteren, 11 oktober, was het Coming-outdag. De naam zegt het zelf: het is zeker niet vanzelfsprekend om als LGBTQ uit de kast te komen.

Gepubliceerd

Het academiejaar is net aan een frisse start begonnen, waarbij vooral eerstejaars nieuwe mensen leren kennen en het beste van zichzelf willen laten zien. Maar wat wanneer je holebi of transgender bent, in één woord: anders dan de anderen? Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om uit te komen voor zijn of haar geaardheid. Er zijn genoeg studenten die bijvoorbeeld niet zelfzeker zijn. Voor hen kan het zich outen als holebi een extra obstakel vormen.

Hier is het iedereens taak, van ons als studenten aan de KU Leuven, om te benadrukken dat een geaardheid anders dan heteroseksualiteit helemaal geen schande meer is. Voor de studenten die zichzelf hierin herkennen en nog dat extra duwtje in de rug nodig hebben: wees verdomme jezelf. Kom op voor jezelf, wees jezelf in de puurste vorm die je kan zijn.

Veel holebi’s zijn bang dat vrienden, familie of anderen hen niet zullen accepteren voor wie ze zijn. Het mag dan niet zomaar van het straatbeeld af te lezen zijn, maar zo goed als niemand heeft nog een probleem met mensen met een andere seksualiteit. Het cliché dat mensen van ‘oudere’ generaties - zoals ouders, tantes en nonkels – veel meer moeite hebben met het accepteren van homoseksualiteit, is een absolute mythe. Zij kunnen verrassend uit de hoek komen en een echte steun zijn. Over het algemeen hebben ouders wat meer tijd nodig om het volledig te bevatten, maar ze zullen nog evenveel van hun zoon of dochter houden en het resultaat zal het absoluut waard zijn.

Daarbij, wat is het alternatief? Probeer je als holebi een leven voor te stellen waarbij je niet uit de kast komt, en voortdurend een deel van jezelf moet verstoppen. Het mag dan wel ‘gewoon’ je geaardheid zijn, toch is het een enorme last om steeds de rol te spelen van iemand die je eigenlijk niet bent. Je schetst jezelf een beeld van hoe anderen verwachten dat je bent, maakt voor jezelf een persoon die eigenlijk niet bestaat, en gaat diens leven leiden. Uiteindelijk zal je jezelf daarin volledig verliezen, en gelukkig word je er zeker niet van. Je beperkt jezelf, terwijl de echte versie van wie je bent zoveel beter is. Het is heel normaal dat je jezelf daarin alleen voelt. Toch zijn er heel wat meer holebi’s in Leuven dan je op het eerste gezicht zou denken. Vooral tussen studenten onderling is het onderwerp al lang geen taboe meer.

Heb je toch nog dat extra gevoel van de LGBTQ-gemeenschap nodig? Ga zeker naar evenementen zoals de Gay Pride. Bij de tiende editie, die in augustus plaatsvond, waren er volgens de organisatie honderdduizend mensen aanwezig. Of de parade of de andere events je nu aanspreken of niet, je gaat er niet weg zonder het gevoel niet alleen te zijn. Duizenden mensen voelen wat jij voelt, en bovenal: ze zijn er trots op. Dus steek jezelf zeker niet weg, maar zoek de sfeer van de LGBTQ-gemeenschap op. Wat we ook zeker niet mogen vergeten: heel wat leden van de LGBTQ-gemeenschap hebben gestreden voor gelijke rechten. Het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht is in België pas gelegaliseerd in 2003. Dus sta even stil bij het geluk dat je vandaag de dag als holebi hebt, waar vorige generaties nog niet van konden dromen.

LGBTQ-rolmodellen kunnen het heel wat makkelijker maken om jezelf te accepteren. Kijk zeker eens de documentaire The Out List (2013). Voor iedereen een aanrader, holebi of niet. Beroemdheden zoals Ellen Degeneres (geef toe, wie houdt niet van haar?), Wanda Sykes, Neil Patrick Harris, Cynthia Nixon en zoveel anderen hebben het in die documentaire over hun outing en hoe ze die hebben ervaren. Stuk voor stuk zijn ze het met elkaar eens: wees wie je bent en wees er trots op!

Laat de boodschap duidelijk zijn: steek jezelf niet weg en kom er openlijk voor uit als je holebi, transgender, of wat dan ook in het brede spectrum bent. Zoveel mensen hebben dat vóór jou gedaan, en jij kan dat ook. Lijkt een grote coming-out je wat eng? Geen probleem! Iedereen doet het op zijn eigen manier. Het eerst aan je beste vrienden vertellen, vervolgens aan je familie en dan pas openlijk uitkomen voor wie je bent, is net zo goed. Beschouw je studententijd aan de KU Leuven of waar dan ook als een kans om echt te zijn wie jij wil zijn. Het is oké om jezelf te zijn, meer nog, het is een must. Jij, iedereen verdient dat.

Dus, aan de studenten die zich hierin herkennen, hef je hoofd op, recht je schouders, en ga ervoor. Het leven zal zoveel mooier zijn.

De Splinter bevat demening van de auteur.Ze bevat niet de meningvan de redactie.

Powered by Labrador CMS