tips> DIY energiebesparende tips

Tips om energie te besparen op kot

Onder het motto 'alle kleine beetjes helpen', gingen we samen met professor Energie in Gebouwen Dirk Saelens (KU Leuven) op zoek naar tips om energie te besparen op kot.

Gepubliceerd

Plaats geen zetel voor de radiator.

Zorg ervoor dat de radiator warmte kan afgeven. Leg dus ook geen handdoeken of cursussen op de radiator. Radiator- of aluminiumfolie achter de radiator kaatst de warmte terug de kamer in en voorkomt dat ze door de muur ontsnapt.

Check bij de kotbaas of de gasketel goed onderhouden is.

Gasketels moeten elke twee jaar onderhouden worden, anders verliezen ze tot 20% rendement. In de ergste gevallen loop je zelfs risico op een CO-vergiftiging.

Zet de thermostaat op 19 of 20°C.

Je bespaart 7% energieverbruik per graad dat je minder verwarmt. Een dikke trui kan het verschil in temperatuur compenseren. 's Nachts mag de thermostaat op 16°C of zelfs uit en kan je onder een winterdons kruipen.

Verwarm enkel de ruimtes die je gebruikt.

Zet de verwarming af als je je kot verlaat. Troep samen met je kotgenoten in de gemeenschappelijke ruimte 's avonds, dan moet je maar één ruimte verwarmen en verlichten tegelijk.

Zet alle toestellen en verlichting uit als je ze niet gebruikt.

Trek ook de stekkers uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar. Zelfs als je toestellen niet gebruikt, verbruiken ze anders nog een beetje energie.

Gebruik gordijnen slim.

Zet ze overdag zeker open zodat de zon je kamer kan verwarmen en je gebruik kan maken van het natuurlijke zonlicht. 's Nachts of als je weg bent tijdens donkere dagen, doe je best de gordijnen dicht: ze vormen een extra laagje isolatie dat de warmte kan binnenhouden.

Warm maaltijden van thuis op in de microgolfoven.

Hierdoor gaat er minder warmte verloren dan door ze op te warmen op een vuur. Kook je graag zelf, gebruik dan een deksel en specialiseer je in eenpansgerechten. Vermijd de waterkoker of ontkalk ze op zijn minst met een beetje azijn.

Stop alle spleten in je kot dicht.

Gebruik hiervoor handdoeken of een 'trekhond'. Vergeet wel niet te verluchten om schimmelvorming te voorkomen. In kamers waar verwarmingstoestellen staan (bijvoorbeeld bij doorstroomboilers in badkamers) moet altijd voldoende lucht kunnen om CO-vergiftiging te voorkomen.

Maak energiebesparing leuk.

Je moet de motivatie erin houden om het energie besparen lang vol te houden. Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd om het minste te verbruiken als je kotgebouw verschillende meters heeft.

Powered by Labrador CMS