nieuws> Vaccin 2.0 leidt mogelijk naar het rijk der vrijheid
Rega Instituut Leuven ontwikkelt vaccin tegen zeer besmettelijke Deltavariant
In De Morgen staat dat het Rega Instituut het eerste vaccin maakt dat bestand is tegen de Deltavariant. Het is nog niet vermarkt, maar het instituut hoopt snel een financier te strikken.
In verschillende landen lopen de besmettingscijfers in hoog tempo op. Dat lijkt vreemd aangezien daar ook landen tussen zitten met een hoge vaccinatiegraad. Onder andere de veel besmettelijkere Deltavariant gooit roet in het eten. De huidige vaccins werken minder goed tegen die variant.
Nu komt het Rega Instituut met een vaccin 2.0 dat zelfs komaf maakt met de Deltavariant. Dat is nodig aangezien 'de oervariant uit China helemaal van onze planeet verdwenen is. Op dit moment is de zeer besmettelijke Deltavariant dominant', zegt Johan Neyts, viroloog aan het Rega Instituut in De Morgen.
Het testen op mensen en de grootschalige productie van een vaccin kost al snel honderden miljoenen euro's
Voor de grootschalige ontwikkeling van het vaccin is Neyts afhankelijk van grote bedrijven met diepe zakken. Het testen op mensen en de grootschalige productie van een vaccin kost al snel honderden miljoenen euro's.
Oude techniek
De techniek die Neyts en zijn team team gebruiken, is een gekende techniek in de farmaceutische industrie. Het wordt reeds gebruikt in het AstraZeneca-vaccin en het vaccin van Johnson & Johnson.
Het vaccin 2.0 is een vectorvaccin. Daarbij gebruiken farmaceuten een bestaand en onschuldig virus (in het geval van vaccin 2.0 het gele koortsvirus) en voegen daar een klein stukje genetische code van COVID-19 aan toe. Het lichaam maakt vervolgens antistoffen aan voor beide virussen.
De vaccins die nu op de markt circuleren, zijn ontwikkeld tegen de alfa-, beta-, en gammavarianten
De vaccins die nu op de markt circuleren zijn ontwikkeld tegen de alfa-, beta-, en gammavarianten van het coronavirus. Dat de bestaande vaccins niet zouden werken en er daarom een nieuw vaccin nodig is, wijst Neyts af. 'De vaccins die nu op de markt zijn, werken wel degelijk. Kijk maar naar landen als Bulgarije en Roemenië, waar de vaccinatiegraad zeer laag is en de sterftecijfers heel hoog zijn', klinkt het.
Bewezen effectiviteit
Neyts en zijn team testten het vaccin op hamsters. Daar waar ze bij ongevaccineerde geïnfecteerde hamsters heel veel virusdeeltjes in de longen vonden, was er bij gevaccineerde hamsters geen enkel virusdeeltje te vinden. Dit geldt voor alle vier de varianten van het coronavirus.