nieuws> UGent scoort hoger
KU Leuven in top 100 van Shanghai Ranking
De KU Leuven staat op plaats 95 in de Shanghai Ranking, een rangschikking van universiteiten wereldwijd op basis van hun onderzoekskwaliteiten.
De KU Leuven behaalde dit jaar plaats 95 in de Shanghai Ranking. De universiteit zakte wel in de rangschikking, van plaats 87 in 2021. De UGent deed het beter en verwierf plaats 74, maar ook zij daalde enkele plaatsen ten opzichte van vorig jaar.
Andere Belgische universiteiten haalden de top 100 niet. De Université libre de Bruxelles landde op een plaats tussen 101 en 150, en zowel de UCLouvain als de Universiteit van Antwerpen braken niet door de top 200. Ze strandden tussen plaats 201 en 300.
De Universiteit van Luik en en de Vrije Universiteit Brussel behaalden een plaats tussen de 301 en 400. De Universiteit van Hasselt kreeg een plaats in de ranking tussen 601 en 700 en de Universiteit van Bergen tussen 801 en 900.
Onderzoekskwaliteit van universiteiten
De Academic Ranking of world Universities van de Shanghai Ranking focust op de academische prestaties van universiteiten. De criteria zijn het aantal alumni of personeelsleden die een Nobelprijs wonnen en het aantal personeelsleden dat geciteerd wordt (op basis van de Highly Cited Researchers lijst van Clarivate, een analysebedrijf).
Ook het aantal artikelen gepubliceerd in de prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften Nature en Science, en in zogenaamde Science Citation Index en Social Science Citation Index publicaties, worden in rekening gebracht. De Shanghai Ranking meet dus voornamelijk de onderzoekskwaliteiten van een universiteit, en focust minder op de kwaliteit van het onderwijs aan instellingen.
Niet de enige rangschikking
Er bestaan verschillende rangschikkingen van universiteiten die elk een eigen methode hebben. Times Higher Education World University Rankings gaat er bijvoorbeeld prat op een meer allesomvattende rangschikking te maken. Ze gebruiken bevragingen en cijfermateriaal om te onderzoeken hoe een instelling scoort op vlak van onderwijs, onderzoek, citaties, internationaal aanzien en samenwerking met ondernemingen.
De QS World University Rankings werkt met zes verschillende criteria: academische reputatie van een instelling (op basis van een bevraging met experten), reputatie bij werkgevers (hoe goed een universiteit je voorbereidt op het werkveld), ratio personeel/studenten, aantal citaties per faculteit en het aantal internationale studenten en personeelsleden.
Angelsaksische universiteiten aan de top
Zoals gewoonlijk zijn het Angelsaksische universiteiten die de top van deze universiteitsrangschikkingen bekronen. De top drie van de Shanghai Ranking bestaat uit respectievelijk Harvard University, Stanford University en MIT, alle drie universiteiten uit de Verenigde Staten. De Britse universiteit Cambridge staat op plaats vier.
De enige niet-Angelsaksische instellingen in de top 20 zijn de Paris-Saclay universiteit uit Frankrijk op de zestiende plaats en het ETH Zurich uit Zwitserland op de twintigste plaats.
De hoogste niet-westerse universiteiten in de ranking zijn de University of Tokyo uit Japan op plaats 24 en de Tsinghua university uit China op de 26ste plaats.