artikel> Ook in hoger onderwijs werking met kleurencodes

Vlaams akkoord over organisatie volgend academiejaar

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de Vlaamse universiteiten en hogescholen hebben in samenspraak met de GEES overeenstemming bereikt over de organisatie van het volgende academiejaar.

Ook voor het hoger onderwijs komt er zo, net als in het leerplichtonderwijs, een systeem met kleurencodes, aan te passen naargelang de verspreiding van de het coronavirus toeneemt. Enkel in geval van code groen zal het onderwijs als vanouds verdergezet worden. Bij code geel of oranje komt er een hybride vorm van onderwijs. Een rode code zou dan weer een lockdown aankondigen, vergelijkbaar met die van het einde van het huidige academiejaar.

Hybride onderwijs blijft voorlopig wel het streefdoel: 'op de campus als het kan, online omdat het kan'. Daarbij wordt een evenwicht tussen fysieke en online activiteiten gezocht; zelfs in geval van een code rood zouden zo labo-oefeningen, mits voorzorgsmaatregels, worden gegarandeerd.

Ook les in een aula kan in alle situaties buiten een code rood. Voor een code geel is dat aan een bezettingsgraad van 1 op 2 met mondmaskers, of 1 op 5 zonder mondmaskers. Voor een code oranje betreft het in beide gevallen een bezettingsgraad van 1 op 5. Er komt bovendien een extra schoonmaak bij wissel van studenten; bijkomende ventilatie wordt gegarandeerd.

Er komt ook meer duidelijkheid rond het studentenleven. Zo gaan studentenrestaurants pas open bij een code geel, en mits inachtname van de regels binnen de sector. Ook voor studentenactiviteiten op de campus is het wachten tot een code geel, en dan nog zijn 'situaties waar geroepen, gezongen of gedanst wordt' uit den boze.

'Ik ben blij dat ook de universiteiten en hogescholen het recht op leren garanderen', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 'Zij hebben nu een kader dat bestand is tegen veranderende omstandigheden. Studenten, docenten en andere personeelsleden hebben recht op deze duidelijkheid en stabiliteit.'

Powered by Labrador CMS