artikel> 5000 studenten met onderneming

Unizo lanceert verkiezing beste studentondernemer

Ondernemen zit in de lift en ook studenten starten steeds meer een eigen zaak. Unizo organiseert daarom een verkiezing om de studentondernemer met het beste verhaal te vieren.

Je kan je voor de verkiezing van student-ondernemer nog tot 24 april inschrijven.

“Momenteel zetten al meer dan 5000 studenten de stap naar ondernemen. Dat kunnen wij niet zomaar links laten liggen,” licht Jelle Volckaerts van de Unie van Zelfstandige Ondernemers, UNIZO, toe. “Bij de verkiezing gaat het ons niet alleen om het beste idee, maar we zoeken vooral een student-ondernemer die gewoon goed bezig is.”

Dat zo veel studenten voor het ondernemerschap kiezen heeftmet verschillende factoren te maken: “Twintig jaar geleden werd bij ondernemen alsnel aan gerommel in de marge met zwart geld gedacht,” vertelt Vlerickprofessor Entrepeneurship HansCrijns. “Geleidelijk is er een omslag gekomen door publiciteit in de pers,stimulerende maatregelen in het onderwijs en financiering die bepaaldefaciliteiten makkelijker maakt.”

Al is Crijns ook bezorgd: “Jaarlijks doen wij een onderzoeknaar de randvoorwaarden voor ondernemerschap. Die zijn in Vlaanderen dik inorde. Toch zien we dat ondernemerschap niet substantieel toeneemt.”

Dat heeft volgens Crijns te maken met de mentaliteit: “Eenvan de belangrijkste factoren in ons onderzoek is culturele en sociale normen, en die zijn zeer ingewikkeld om zomaar teveranderen.”

Nodige naïviteit

Ander onderzoek wijst aldus Crijns uit dat de ondernemersambitie bij studenten hoger ligt in het eerste dan in het laatste jaar van hun studie. “Naarmatestudenten ouder worden, weten ze meer wat ondernemen inhoudt. Je hebt eenbeetje naïviteit nodig om eraan te beginnen.”

Christopher Hex heeft met Eventigrates een eigen onderneming en is nog student information management. “Ik ben met mijn onderneming begonnen op Groep T, waar ik mijn master combineerde met een postgaduaat Innoverend Ondernemen,” vertelt hij. “De combinatie met mijn studie viel mee, omdat het postgraduaat erop was gericht een eigen start-upproject uit te werken. Het is moeilijk als je er een voltijdse studiecarrière bij te nemen, maar ik merk dat er rekening mee wordt gehouden als examens niet lukken.”

Om ondernemende studenten te helpen heeft de KU Leuven LCIE (Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship, red.) opgericht. Wim Fyen, coördinator, vertelt: “Andere universiteiten werken met een afgeleide van het topsportstatuut. Wij hebben daarentegen een opklimmodel. Wie een idee heeft, kan bij ons terecht, zodat dat kan rijpen en er een bedrijf uit kan groeien. Naarmate de maturiteit van het idee toeneemt kunnen studenten van meer faciliteiten genieten aan de universiteit, waaronder gebruik van kantoorruimte of examenspreiding.”

Gewoon proberen

Hoeveel studenten precies ondernemen aan de KU Leuven is niet duidelijk: “Studenten die ondernemen zijn niet verplicht om naar ons te komen voor begeleiding. Er zijn verschillende kanalen die kunnen helpen.”

Al wijst Fyen meteen op de vele voordelen van LCIE: “Er ontstaat veel dynamiek wanneer ondernemende types elkaar vinden. De beste ideeën komen van sterke teams. In Leuven kan je veel verschillende mensen leren kennen, maar dan moet je netwerken.”

Hex tipt collega-studenten die met het idee spelen om te ondernemen: “Je moet het gewoon proberen. Velen willen wel, maar gaan dan mee in de flow van een job vinden. Ze raken gewoon aan bepaalde voordelen die je niet zomaar wil opgeven. Dan hoor ik van collega-studenten dat ze dat na een jaar wel jammer vinden.”

Powered by Labrador CMS