NIEUWS TOLEDO

Toledo gaat Ultra: Eindelijk een app?

De eerste vakken starten dit semester in een vernieuwde versie van Toledo. Er is een app voor studenten, maar die is nog onhandig in gebruik bij een mix van de oude en nieuwe Toledo.

Gepubliceerd

Vanaf dit semester ziet Toledo er voor een aantal studenten anders uit: voor het eerst worden vakken opengesteld binnen het nieuwe Toledo Ultra. De vakken zijn herkenbaar aan het Ultra-label dat ze krijgen op de homepage. Niet-aangepaste vakken krijgen een 0riginal-label.

Volgens Wim Machiels van KU Leuven ICTS zijn de eerste reacties bemoedigend: 'Sommige docenten hadden angst voor de hoeveelheid werk, maar zeggen de overgang goed verteerd te hebben.'

'Het is geen super app'

Ruben Kindt - Stura

Stura, de studentenraad van de KU Leuven, is maar sinds vorige zomer in het proces betrokken. 'De grote beslissingen waren toen al genomen, maar voor studenten verandert er weinig', aldus Ruben Kindt van Stura.

Veertig vakken

De pilootvakken zijn slechts de eerste stap in een gefaseerde invoering van de nieuwe versie van Toledo. In de toekomst gaan steeds grotere groepen studenten ermee in aanraking komen. De volledige implementatie wordt voorzien voor het academiejaar 2024-2025.

In totaal zullen dit semester veertig vakken met Toledo Ultra werken. Studenten die één van die vakken volgen, zouden niet veel van de overstap mogen merken. Het uitzicht verandert een beetje, maar de werking blijft grotendeels hetzelfde.

Prutsen met Blackboard Learn

Doordat Toledo Ultra gefaseerd wordt ingevoerd, zullen zowel studenten als docenten voor een paar jaar met een hybride situatie moeten leren leven. Dat heeft vooral impact op de Blackboard learn app. Volgens Machiels zal je tot september 2024 steeds moeten uitloggen om te wisselen tussen Ultra- en Original-vakken als je de app wenst te gebruiken.

'Grote impact voor studenten met een functiebeperking'

Wim Machiels - ICTS KU Leuven

Die app bestond al langer, maar er werd bewust geen reclame voor gemaakt omdat de app nog niet volledig op punt staat en redelijk beperkt is in wat ze kan. 'Het is geen super app', bevestigt Kindt. 'Studentenvertegenwoordigers weten nu dat de app bestaat, maar het is niet aan ons om reclame te maken', voegt hij toe. De introductie van Ultra-vakken maakt pushmeldingen in de app wel mogelijk.

Momenteel is nog niet duidelijk of er aan een nieuwe versie van de app gewerkt wordt. De tool is eigendom van Blackboard en de KU Leuven kan enkel voorstellen tot aanpassing doen. Daarnaast zijn sommige tools zoals Valvas, SAP en myportfolio niet beschikbaar in de app. 'We zijn nog aan het onderhandelen met Blackboard', stelt Machiels gerust.

Grote stap voor kleine groep

De aanleiding voor de veranderingen van Toledo ligt bij de softwareleverancier, Blackboard, die van licentiepakket verandert. In het verleden was het soms moeilijk om snel op de bal te spelen rond veiligheid en nieuwe features. Met het nieuwe licentiemodel kan dat wel.

De timing heeft dan weer te maken met een beleidslijn richting 'blendisering'. Die beleidslijn stelt dat de veelheid aan digitaal materiaal op een duurzame manier een plaats moet krijgen in de leeromgeving.

'Het was eens tijd dat Blackboard vanuit het studentenperspectief hervormd werd'

Wim Machiels - ICTS KU Leuven

Sommige aanpassingen waren broodnodig. Zo zal Ultra een grote impact hebben voor studenten met een functiebeperking. Zij zullen nu gebruik kunnen maken van bestandsformaten die het voor hen makkelijker maken om informatie te verwerken, zoals braille en mp3. 'Voor een kleine groep studenten is dit een grote stap voorwaarts', aldus Machiels.

Daarnaast zal de mobiele toegankelijkheid sterk verbeteren. 'Er is minder vrijheid voor docenten, maar voor studenten wordt het consistenter', meent Machiels. 'Het was eens tijd dat Blackboard vanuit het studentenperspectief hervormd werd', maakt hij zich sterk.

Feedback volgt

Aangezien studenten nu pas met Ultra aan de slag gaan, heeft Stura nog geen concrete feedback kunnen geven. 'We zijn goed betrokken geweest bij de vernieuwingen, maar hebben er zelf nog niet mee kunnen spelen', besluit Kindt.

Powered by Labrador CMS