nieuws> Extra campagne op komst

Studentenraad aast op meer eerstejaars

Na een onrustige zomer kan de Studentenraad KU Leuven terug op adem komen. Op 1 oktober hebben ze zes nieuwe kandidaten verkozen en staat Stura nu met tien leden.

Gepubliceerd

Wat doet Stura?

Voor Stura dreigde een stevig onderbemanningsprobleem, mocht het niet voor de recentste verkiezingen zijn geweest: Stura telt nu een tienkoppige ploeg. Dat is nogal magertjes, maar het is al beter dan de situatie voorheen.

De komende weken wordt er vooral gefocust op de inwerking van de nieuwe leden en op de vastleggen van goede werkpraktijken in het bestuur. Daarna zullen ze hoogstwaarschijnlijk een tweede wervingscampagne op touw zetten om de vele resterende posities in te vullen.

De 'nachtwaker'-aanpak

Pepijn Nollet, voorzitter van Stura, gaf in Veto's laatste gesprek met hem al aan dat het huidige bestuur een minder intensieve aanpak zou hanteren om burn-outs te voorkomen. 'Vooral de grotere mandaten hebben we losgetrokken om de takenpakketten beter te verdelen', weidt Nollet deze week verder uit. 'Daardoor zorgen wij ervoor dat iedereen een kleiner aantal kerntaken bekomt.'

'Met één of twee vergaderingen in een semester blijf je helaas niet voldoende op de hoogte'

Pepijn Nollet, voorzitter Studentenraad

Stura laat geen dossiers vallen. Wel hebben ze een rangschikking gemaakt van welke de 'high-impact'- en welke de 'low-priority'-problemen en -vergaderingen zijn op dit moment. Waar ze een lage prioriteit aan hebben gegeven, zal Stura proberen om een waakzame nachtwakersaanpak te hanteren.

'We houden de agenda goed in het oog, en als we iets belangrijk vinden, maken we daar tijd en personeel beschikbaar voor', aldus Nollet. Als student moet je dit jaar de prioritering in dossiers door de individuele studentenvertegenwoordigers meer dan ooit vertrouwen. Dit kan problematisch zijn en dat geeft Nollet ook toe.

'Leden voor de Academische Raad, de Onderwijsraad en de Raad van Bestuur zijn nog steeds nodig'

Pepijn Nollet, voorzitter Stura

'Met één of twee vergaderingen in een semester blijf je helaas niet voldoende op de hoogte', reflecteert Nollet. 'Op dit moment is ICTS een van de dossiers die we aan een toegewijde nachtwachter zullen overdragen, maar het zou beter zijn als we iemand voor die posities zouden kunnen vinden.'

Aantrekkingskracht

'Ons hoofddoel bij deze campagne is om Stura meer herkenbaar en "likable" voor te stellen.' De KU Leuven zelf heeft ook aangekondigd dat zij daarbij kan helpen: studentenvertegenwoordiging is tenslotte ook voor haar belangrijk.

Verder is er de intentie om een sterke link te maken tussen klachten, die studenten tijdens de pandemie hadden, en de onderbemanning bij Stura, en studenten daardoor te inspireren tot actie: 'Als we te weinig mensen hebben om die input te verwerken, kunnen wij daar weinig aan doen.'

'Leden voor de Academische Raad, de Onderwijsraad en de Raad van Bestuur zijn nog steeds nodig', benadrukt Nollet herhaaldelijk. Nollet verkiest ook meer eerstejaars binnen Stura.

Er is momenteel veel hoop en optimisme te horen bij Stura

'Stura zit traditioneel vol met masterstudenten en derdejaars studenten', vertelt Nollet. 'Het probleem daarvan is dat ieder jaar het volledige bestuur verandert.' Eerstejaars kunnen een groter gevoel van continuïteit geven, aangezien kandidaten die herhaaldelijk meedoen van jaar tot jaar een ruggengraat kunnen vormen.

'De hoop is dat studenten met een simpele opdracht beginnen, hun contacten binnen Stura en andere organen versterken en als gevolg daarvan door willen stromen naar andere functies binnen het bestuur.' Er is dus momenteel veel hoop en optimisme te horen bij Stura, en ze denken kritisch over wat wel en niet werkt.

Dit artikel werd aangepast op 21 oktober 2021. De Studentenraad telt immers zes verkozen kandidaten op 1 oktober, wat in totaal met de eerder verkozenen neerkomt op een tienkoppig team op het moment van publicatie. In de eerdere publicatie is dit foutief weergegeven.

Powered by Labrador CMS