artikel> Ellenlange rijen en handdoekleggen

Strijden om een studieplek

Blokken in Leuven is vernieuwd: een aantal bibliotheken blijven tijdens de blokperiode langer open. Toch blijft de concurrentie om een studieplek nog steeds groot.

Vorige week tweette leercentrum Agora dat de kuisploeg de eerste vroege vogel al om 6 uur 20 spotte, om 6 uur 30 stonden er al acht personen. Het leercentrum opent zijn deuren om 8 uur.

“We denken dat dat elke dag gebeurt,” vertelt Agoramedewerker Matthias. “Er vormen zich elke ochtend twee rijen van 200 man aan weerszijden van het gebouw. Om half 9 vind je hier en daar nog een plaats. Maar naast elkaar zitten, zit er dan niet meer in.”

Amper een uur na de opening is Agora dus helemaal vol. “Studenten vinden geen plaats, dus vertrekken ze weer,” vervolgt Matthias.

Leercentrum Agora, de Bibliotheek Economie en Bedrijfswetenschappen (EBIB) en de Campusbibliotheek Arenberg (CBA) hebben vanaf 1 december langere openingsuren tot 24 uur. De EBIB en CBA sluiten in het weekend om 22 uur. Wel zijn er minder bibliotheken geopend dan in 2014, toen ook de bibliotheken van sociale wetenschappen en wijsbegeerte open waren tijdens de kerstvakantie. “Doordat de EBIB en Arenberg ook laat open zijn, verlicht dat de druk op ons,” vindt Matthias.

Ook aan de EBIB staan er al studenten vanaf 7 uur. De rij gaat ‘s ochtends tot aan de Naamsestraat. Bibliotheekmedewerker Christophe vertelt: “Op dit moment zijn er niet genoeg plaatsen. Al om 20 over 8 is alles bezet. Ik zie enkele tientallen studenten terug vertrekken.”

GECAMOUFLEERD PAUZEREN

Een groepje hogeschoolstudenten staat buiten aan de EBIB te pauzeren. “Veel studenten van de UCLL komen hier studeren, want onze bibliotheken zijn niet open. Wij waren er om kwart voor 8. We verliezen niet veel van onze studietijd, misschien wel van onze slaaptijd,” lachen ze.

De studenten zijn niet bang dat hun plekken ingenomen zullen worden na hun pauze: “Onze boeken liggen er en die mogen niet zomaar weggenomen worden door andere studenten.” Al gebeurt het volgens hen wel af en toe. “Vrienden van ons hebben dat al eens voorgehad.”

Een plaats reserveren met een cursus en een blocnote, het zogenaamde “handdoek leggen” zoals dat in hotels aan het zwembad gebeurt, is een van de vele strategieën die blokkende studenten hanteren om hun felbegeerde studieplek te veroveren.

Matthias van Agora vertelt: “Ik werk hier al twee jaar en vroeger was dat nog erger. Studenten nemen het heft steeds meer zelf in handen en pikken dat niet van elkaar. Ze durven dat dan te zeggen.”

Christophe maakt wel eens een ronde door de EBIB op zoek naar handdoekleggers: “Als er een rugzak voor twee stoelen ligt, zet ik dat weg.” Al lijken studenten steeds beter te worden in het handdoekleggen: “Ik heb er nog niet zo veel betrapt, want ze worden alsmaar beter in het camoufleren. Ze leggen een volledig pakket klaar, zodat het echt lijkt alsof ze maar even naar de WC zijn.”

STUDEREN OP DE TRAP

Een blokplek vinden blijft een uitdaging, ondanks de langere openingsuren van de EBIB en de Arenbergbibliotheek. Al bedenken studenten steeds originelere oplossingen.

“We zijn nog niet zo vaak over de 500 officiële plaatsen gegaan, maar ook als we daaronder zitten, zetten studenten zich op alternatieve plekjes in Agora,” vertelt Matthias. “Dan zitten ze op de poefjes of op de trappen. Sommigen zitten liever daar dan naast iemand die ze niet kennen.”

Volgens Christophe is het het feit dat de bib zo overvol zit, net haar grootste troef: “Wanneer het niet meer zo propvol zit, is dat weg. De mensen zitten hier voor de sociale controle van zo veel volk. In een halflege bib studeren? Dan zit je even goed op je kot.”

Powered by Labrador CMS