nieuws> Bijna één op vijf KU Leuven studenten is international
Stijgend aantal inschrijvingen aan campussen KU Leuven
61.049 studenten hebben zich dit academiejaar ingeschreven aan de KU Leuven. Vooral de campussen buiten Leuven zijn gestegen in populariteit. Ook het aantal internationals stijgt duidelijk.
De KU Leuven tekende dit jaar zo'n 500 inschrijvingen meer op dan vorig jaar, waarmee het totaal aantal studenten op 61.049 komt. Ongeveer 9.500 daarvan zijn nieuwe bachelorstudenten, wat ook weer een stijging is ten opzichte van vorig jaar.
Lokaal en internationaal
Ongeveer een op vijf studenten is een international. Rector Luc Sels haalt in die context specifiek de Engelstalige bacheloropleidingen aan: 'De krachtige reputatie van de universiteit, gecombineerd met de uitstraling van Brussel, overtuigt steeds meer jonge internationale studenten om te opteren voor opleidingen zoals Business Administration of Business Engineering.' 60% van de buitenlandse studenten komt van buiten de EU.
Campussen buiten Leuven trekken in het algemeen veel studenten aan. Zo is het aantal studenten dat zich voor het eerst inschrijft voor een hogere studie (zogenaamde 'generatiestudenten', red.) in Brugge en Geel toegenomen met bijna 40%.
De sterkte van die campussen liggen volgens de rector bij het 'unieke aanbod dat verschilt van dat van naburige onderwijsinstellingen' in combinatie met de 'excellentie' van de KU Leuven. Daarbovenop bieden de campussen onderwijskansen dichter bij huis, wat het succesverhaal compleet maakt. Toch wordt het campusbeleid niet overal positief onthaald, dat bleek nog toen de KU Leuven haar campus in Antwerpen verhuisde.
Ingenieursstudies en Geschiedenis populair
Onder de bacheloropleidingen blijken Industrieel ingenieur en Handelsingenieur populair. De inschrijvingen stegen respectievelijk met zo'n 7% en 10%. Ook geschiedenis doet het verrassend goed met 13% meer inschrijvingen dan vorig jaar.
De nieuwe opleiding Bachelor of European Studies kan in haar eerste jaar al 269 studenten overtuigen. De multidisciplinaire opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met zeven andere universiteiten die deel uitmaken van Una Europa. 'Jongeren willen hun blik verruimen, mee debatteren over politieke en sociologische vraagstukken over de wereld', aldus Sels. Studenten leggen voor deze opleiding dubbel zoveel inschrijvingsgeld neer als andere bacheloropleidingen.
Daling bij ma-na-ma's en Farmacie
Hoewel de meeste cijfers in stijgende lijn gaan, is er hier en daar ook terugval te merken. Zo zullen dit jaar maar 3.450 studenten een master-na-master volgen. Dat is een daling van zo'n 4%.
De aula's zullen tijdens bachelorvakken van Farmaceutische Wetenschappen, Logopedische en Audiologische Wetenschappen en Geneeskunde ook iets leger zijn dan vorig jaar. Bij de eerste twee bedraagt de daling in inschrijvingscijfers zo'n 20%, bij Geneeskunde 5%.