recensie> Geen studentenpubliek voor eredoctores Patroonsfeest

Skiën op Maria Lichtmis

Het Patroonsfeest is dé feestdag van de KU Leuven. Maar studenten bleken liever elders feest te vieren. Nochtans droegen ook de studenten een eredoctor voor.

Gepubliceerd

Win één van onze vijf duo-tickets voor Cinema ZED! Al wat je moet doen is een korte enquête invullen over gezondheid bij studenten: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJD3DxLz...

Vrijdag 2 februari vond het Patroonsfeest van de alma mater plaats. Deze feestelijke dag staat in het teken van Onze-Lieve-Vrouw-Maria, patrones van de KU Leuven. Het feest wordt gekenmerkt door de stoet der togati, een eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk en de uitreiking van eredoctoraten. Deze doctoraten vormen de validatie van uitzonderlijk wetenschappelijk onderzoek of uitzonderlijk maatschappelijk belang. Dit jaar ging de eer naar professor Alim Louis Benadid, professor Thomas Ebbesen, zuster Rosemary Nyirumbe en journalist Martin Wolf.

Voor Benadid is de lof ondergeschikt aan wat hij menselijk terugkrijgt voor zijn werk. Zoals de neurochirurg het zelf verwoordt: 'Je hebt geen nood aan applaus of glorie als iemand je komt zeggen: bedankt, dokter, uw operatie heeft mijn leven veranderd.' Ebbesen is duidelijk meer geëmotioneerd door de ontvangst van zijn eredoctoraat voor zijn baanbrekend onderzoek binnen de nanowetenschap. Voor Martin Wolf, befaamd journalist voor de Britse krant Financial Times, betekent het eredoctoraat vooral de validatie van zijn discipline in de economische journalistiek.

Maar ook de studenten mogen mee beslissen over de eredoctores. Zo mocht Arjan Keijser als studentenvertegenwoordiger en promotor de laudatio doen voor Oegandese zuster Rosemary Nyirumbe. Zij blijkt de ster van het gebeuren. Niet alleen is haar werk waarbij ze door oorlog getraumatiseerde meisjes opvangt en opleidt indrukwekkend, Nyriumbe is een geweldige spreker en valt op door haar warme oprechtheid. Daar waar de andere sprekers eerder formeel blijven, ontroert de zuster met haar betoog om kindsoldaten niet in de kou te laten staan.

Skiënde studenten

Nochtans waren er, buiten een handvol mandatarissen van Stura en de Leuvense kringenorganisatie (LOKO), geen studenten aanwezig bij de uitreiking. Dat is ironisch. Bij de opening van het academiejaar was externe vertegenwoordiging de inzet van een geëscaleerd conflict binnen Stura. Uiteindelijk dienden het bestuur en de hoogste vertegenwoordigers zelfs hun ontslag in.

Dat de gewone student wegbleef, hoeft dan weer niet te verbazen: traditioneel vindt het Patroonsfeest plaats op 2 februari. Het ene deel van de studenten is dan nog bezig met blokken voor het laatste examen, het andere deel geniet van de typische Maria Lichtmis-pannenkoeken in skigebied.

Afgelopen jaren was er nochtans een sterke wil het Patroonsfeest te populariseren. In plaats van op 2 februari, werd toen expliciet gekozen de eredoctoraten in de eerste lesweek van het tweede semester uit te reiken. Toen zorgden muziek en fastfood voor de studentikoze toets. Zo wilde Rik Torfs er twee jaar geleden een echt "community buildingsevenement" van maken. Afgelopen vrijdag was er dan weer bitter weinig community te voelen op het eerste Patroonsfeest onder nieuwe rector Luc Sels.

Stura, die afgelopen jaren instond voor de organisatie van het Patroonsfeest voor het studentenvolk, wijt de afwezigheid van een alternatief aan het kleine aantal overgebleven mandatarissen en andere prioriteiten.

Powered by Labrador CMS