nieuws> KU Leuven start opnieuw met betwiste vacatures

Sels reageert op verloningskwestie, maar met 'weinig juridische argumenten'

De KU Leuven ontkent in een interne mail fouten in haar verloningsbeleid. Ze start zelfs haar betwiste systeem opnieuw op. Het sociaal overleg staat onder zware druk.

Na vier dagen stilte heeft rector Luc Sels op donderdagavond gereageerd op de verloningskwestie aan de KU Leuven. Hij vermijdt nog steeds contact met de pers, maar stuurt een interne mail uit. Die kwam enkel terecht bij professoren en leidinggevenden.

Veto schreef op maandag dat het KU Leuven-systeem van ingroeigraden in sommige gevallen onwettig is. Sels beweert het tegendeel. Volgens professor arbeidsrecht Alexander De Becker (UGent) bevat de mail echter 'weinig juridische argumentatie'. 'Dit is eerder wishful thinking.'

De KU Leuven bindt niet in rond het dossier, zo blijkt uit de mail: ze is van plan haar loonstructuur ongewijzigd te houden. De betwiste ingroeigraden in functieklassen K6 en K9 blijven behouden. In september was de universiteit daar nog 'uit voorzichtigheid' mee gestopt.

Wrange argumentatie

De KU Leuven beargumenteert in de mail dat diploma's niet de enige indicator zijn van het vereiste 'denk- en werkniveau' voor een job. Aan dat 'denk- en werkniveau' koppelt een besluit van de Vlaamse regering uit 2000 de verloning.

Een job met mastervereiste hoeft volgens de universiteit niet vanzelfsprekend in het volwaardige masterniveau A verloond te worden. 'Dat kan je vinden, maar ik zie dat niet staan in het besluit. Het wetgevend kader moet nog steeds wel gerespecteerd worden', aldus De Becker.

De universiteit volgt een andere logica. Wie bij de aanwerving het potentieel heeft om de functie succesvol in te vullen, maar dat volgens de inschatting van de universiteit nog niet volwaardig kan, hoeft niet meteen naar het behaalde diploma verloond moet worden. Maar dat klopt niet als dat diploma wel gevraagd wordt door de werkgever, zegt De Becker: 'Als een master gevraagd is, moet er daarnaar verloond worden.'

Sociaal overleg onder hoogspanning

Met de mail komt de KU Leuven terug op haar eerdere voornemen om geen master- en bachelorvacatures meer uit te schrijven in respectievelijk graad 6 en 3. Die toepassing blijft dus illegaal. Het personeel in kwestie zit nog steeds een graad te laag.

Het sociaal overleg kan hiermee onder zware druk komen te staan. Eerdere onderhandelingen - die al bezig zijn sinds vorig academiejaar - verliepen al moeilijk. De vakbonden beraden zich momenteel op verdere acties, maar het zou heel goed kunnen dat het sociaal overleg wordt opgeblazen. Als dat gebeurt, rest waarschijnlijk de arbeidsrechtbank.

Powered by Labrador CMS