artikel> 'Onze alma mater is niet te reduceren tot het wangedrag van enkele individuen'

Sels belooft aangescherpt tuchtreglement op opening academiejaar

KU Leuven heeft werk, zo erkent rector Luc Sels in zijn welkomstwoord bij de opening van het academiejaar. Hij kondigt een aangescherpt tuchtreglement aan, gebaseerd op een nieuw Inclusiestatement.

De KU Leuven biedt een antwoord op de heisa die deze zomer ontstond bij het uitlekken van de details van de fatale doop van Sanda Dia. Sels noemde het overlijden van de student 'een van de zwartste pagina's uit de recente geschiedenis van de universiteit, die vloekt met al waar de KU Leuven voor staat.'

De rector ontkent dat de instelling te naïef heeft gehandeld: 'De kritiek was terecht, maar we zijn al inclusief. Dat houdt in dat je grenzen stelt aan uitsluiting, stigmatisering, haat, geweld, machtsmisbruik, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag.' Daarnaast wandelt de universiteit naar Sels' mening 'verder op de weg naar een niet-elitaire universiteit'.

Tuchtreglement

'We moeten duidelijker grenzen stellen en specifiëren wat kan en wat niet kan', stelt Sels. De universiteit heeft een Inclusiestatement klaar, een open canvas die noopt tot dialoog. De basiswoorden daarin zijn 'veiligheid', 'respect' en 'inclusief'. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een Pact voor meer respect. Op basis daarvan moet ook een aanscherping van het tuchtreglement komen.

(Lees verder onder de video)

De aanscherping van het tuchtreglement is al een langere tijd bezig, bevestigen meerdere bronnen, maar werd prangender sinds de heisa van de zomer. Volgens het huidige reglement komt de tuchtcommissie bijvoorbeeld enkel samen wanneer er een uitsluiting van de instelling op tafel ligt – voor alle lichtere straffen beslist de vicerector Studentenbeleid.

Bovendien zit de decaan van de betreffende faculteit in een tuchtcommissie: in het geval van de Reuzegommers zou dat voor gedifferentieerde straffen kunnen hebben gezorgd. Ook dat euvel willen sommigen verhelpen.

KU Leuven Engage

De universiteit lanceert vandaag ook KU Leuven Engage, een 'gemeenschap' voor engagement. Voor studenten bundelt die bijvoorbeeld een aantal vrijwilligersorganisaties waar studenten zich ten dienste kunnen stellen van de maatschappij. Ook Service-learning – de reeks vakken waar studenten aan de slag gaan bij een organisatie of gemeenschap – maakt daar deel van uit.

Powered by Labrador CMS