artikel> De studentenraad hoopte op sterker universitair beleid
Proffen niet meer verplicht om lessen online te plaatsen
Volgend academiejaar komt er aan de KU Leuven een einde aan de verplichte lesopnames. Proffen worden wel nog 'krachtig aangemoedigd' om lessen online te plaatsen. De Studentenraad is teleurgesteld.
Met de daling van de coronacijfers versoepelt de KU Leuven haar beleid rond lesopnames. Vanaf volgend academiejaar zullen proffen niet langer verplicht zijn om hun lessen te livestreamen of online te plaatsen. Het idee achter de beslissing is om fysieke aanwezigheid aan te moedigen. De universiteit raadt de opnames wel nog aan om het onderwijs zo toegankelijk mogelijk te maken.
Stura teleurgesteld
Toon Robberecht, kersvers voorzitter van Stura, vertelt dat de studenten altijd betrokken zijn geweest bij het dossier. De kwestie wordt al lang besproken en kwam ook twee keer ter discussie op de Academische Raad.
Toch is Robberecht teleurgesteld met de uitkomst. 'We hadden gehoopt op een centraal beleid dat lesopnames verplicht', licht hij toe. 'In zo'n beleid kan dan ook ruimte zijn voor uitzonderingen, bijvoorbeeld voor praktijkcolleges.' Na de weglating van de verplichting zullen wellicht veel meer lessen dan enkel de praktijkcolleges niet meer online verschijnen.
De grootste dwarsliggers lijken de docenten zelf. 'Een terugkerend argument daar is dat didactisch materiaal nooit centraal wordt opgelegd', duidt Robberecht, 'maar we vinden dat opnames toch iets anders zijn.' De Studentenraad KU Leuven heeft een tijd geleden al een sterk standpunt uitgewerkt: een grote voorkeur voor maximaal gebruik van lesopnames. In dat standpunt staan vooral inclusie en pedagogiek centraal.
'We begrijpen dat docenten niet graag voor een lege aula staan en we hebben ook begrip voor de bezorgdheden omtrent privacy, maar we geloven dat daar een beleid voor kan worden uitgewerkt.' Ook in Stura's ideale scenario blijven lesopnames een extraatje, en gaan studenten in de eerste plaats wel fysiek naar de les.
Evaluatie in november
Het is nog maar de vraag hoeveel proffen het advies ter harte zullen nemen om lesopnames online te plaatsen. 'Wat de docenten gaan doen, is heel onvoorspelbaar', vertelt de Stura-voorzitter, 'maar we zien het niet zo positief in.' Robberecht denkt ook niet dat veel faculteiten zelf een sterk lesopnamenbeleid zullen voeren.
Voorlopig blijft het afwachten tot november. Dan zal het huidig beleid geëvalueerd worden en zal Stura alle pijnpunten en argumenten op tafel leggen. Stura blijft ijveren voor lesopnames, 'niet om er een symbooldossier van te maken, maar omdat studenten echt veel aan die opnames hebben.'