artikel> Bloedklonters, eeuwenoude lesnota's en getalgevoel als risicofactor bij dyscalculie
Onderwijs kort
Onderwijs kortjes belichten de laatste ontwikkelingen in het universitair landschap.
Nieuw middel tegen bloedklontersbij beroerte
Onderzoekers aan de KU Leuven Campus Kulakhebben een nieuwe manier ontdekt waarop bepaalde soort beroertes aangepaktkunnen worden. Het enzym ADAMTS13 blijkt bloedklonters te kunnen oplossenwanneer die de bloedstroom naar de hersenen verhinderen. Dat veroorzaakt een ‘ischemische’ beroerte veroorzaakt, die vaakpermanente hersenschade tot gevolg heeft.
"Tot voor kort was er slechts éénmanier om dit soort beroertes op te lossen," aldus Simon de Meyer van het Laboratorium Trombose Onderzoek. “Vooral in het kader van dehuidige beperkingen voor het behandelen van de beroertepatiënt zijn dergelijkenieuwe inzichten zeer welkom,” klinkt het.
Eeuwenoude lesnota’sgedigitaliseerd
Door een unieke samenwerking tussen de KULeuven, UCL en de Koninklijke Bibliotheek (KBR) heeft nu een breed publiektoegang tot een rijke collectie collegedictaten uit lang vervlogen tijden. Studenten in de lessen logica, fysica, theologie of geneeskunde penden deze notities in de periode 1425-1797. Ze bieden nieuwe inzichten in de onderwijswereld vanweleer. De collectie is nu samengebracht op één portaal.
Getalgevoel risicofactor voordyscalculie
In haar postdoctoraatsonderzoek heeft KiranVanbinst, lid van de onderzoeksgroep Gezins- en Orthopedagogiek van de KULeuven, aangetoond dat getalgevoel - het herkennen van de betekenis vangetallen - van lagere schoolkinderen eenbetrouwbare voorspeller kan zijn voor latere problemen met rekenen. Hiervoorontwikkelde zij de Collectieve Test Getalgevoel, die steunt op de snelheidwaarmee leerlingen kunnen zeggen welk van twee getallen het grootste is. Bertde Smedt, Verbists promotor, waarschuwt wel dat de testgeen diagnose is. "Een zwakke score geeft vooral aan dat er meer diagnostischonderzoek nodig is”.