artikel> LCC, Science Slam en ravijnenerosie

Onderwijs Kort

Onderwijs kortjes belichten de laatste ontwikkelingen in het universitair landschap.

LCC: business game voor studenten

Op 18 maart organiseert Ekonomika in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en de KU Leuven de eerste editie van Leuven Case Competition. Op die dag krijgen 200 studenten in teams drie cases van internationale topbedrijven voorgeschoteld. De teams moeten nadien hun oplossingen presenteren aan een externe jury van de betreffende bedrijven. Het team met de hoogste score gaat lopen met 1000 euro.

Omwille van het groot aantal deelnemers is er een preselectieronde met een case uitgedacht door de KU Leuven. De uitgekozen studenten worden in de loop van de dag beloond met een ontbijt en een uitgebreid diner. Aan het eind van de dag kunnen de deelnemers bekomen op een afterparty. Het doel van LCC is de studenten in contact laten komen met deze topbedrijven. De deelnemers kunnen deze ervaring gebruiken om te laten zien wat ze in hun mars hebben.

..

Pieter Thyssen Science Slam’t tijdreizen

Op 17 februari sloeg ‪Pieter Thyssen de YouReCa Award aan de haak tijdens de vierde Science Slam. Tijdens dit event proberen jonge onderzoekers een ingewikkeld wetenschappelijk probleem of fenomeen aan het publiek uit te leggen in zo’n creatief en begrijpelijk mogelijke manier. Thyssen wist het publiek en de jury bekoren met zijn "Overlevingstips voor toekomstige tijdsreizigers". De jury bestond dit jaar uit Rik Torfs, Katrien Kolenberg (de winnaar van 2014) en wetenschapsjournaliste Marleen Finoulst. Het vierde jurylid, de Nederlandse stand-upcomedian Bas Birker coachte vooraf de finalisten. Jeroen Baert, zelf doctoraatsstudent aan de KU Leuven en stand-upcomedian, was de gastheer van de avond.

..

Hevige regenval veroorzaakt ravijnerosie

Onderzoekers van de KU Leuven toonden onlangs het verband aan tussen hevige regenval en de uitbreidingssnelheid van ravijnen. Deze snelheid kan verdriedubbeld worden door de klimaatverandering. Ravijnerosie, het uitschuren van kanalen door stromend water, kan grote schade aanrichten aan akkers, wegen en gebouwen. Bovendien kan het fenomeen mensenlevens kosten, zeker in bewoonde gebieden van een tropische omgeving.

Dit brengt ook problemen mee voor België. Door de voorspelde toenemende regenval gaat het jaarlijkse bodemverlies verdubbelen, wat uiterst nadelig is voor de landbouw, maar ook modderoverlast veroorzaakt. Dit fenomeen komt nu al voor in de leemstreek.

Powered by Labrador CMS