artikel> Week 16–29 november

Onderwijs kort

De Studentenraad houdt haar stemmethode op de rector aan, een nieuwe vicevoorzitter voor de accreditatieorganisatie, 8152 terugvorderingen van leerkrediet en 1000 laptops voor het hoger onderwijs.

Studenten stemmen opnieuw indirect op rector

De Studentenraad van de KU Leuven heeft beslist om in mei op ruwweg dezelfde manier te zullen stemmen op de rector als vier jaar geleden. Toen was er een systeem van kiesmannen en een facultair congres, waar enkel de aanwezige studenten achteraf hun stem konden uitbrengen. De winnaar van het congres kreeg de stemmen van heel de faculteit achter zich.

Bepaalde aspecten van het plan zijn wel anders. Zo wordt het resultaat van het congres geheim gehouden tot de verkiezingsdag om druk op de kiespersonen te vermijden. Het is wel nog de vraag hoe de congressen in covidtijden kunnen plaatsvinden en hoe identiteitscontrole kan gebeuren op een online congres. Studenten hebben 10% van de stemmen in de rectorverkiezingen en blijven de enige geleding zonder algemeen stemrecht.

Wouter Duyck wordt vicevoorzitter NVAO

Cognitief psycholoog Wouter Duyck wordt de nieuwe vicevoorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Die instelling ziet toe op de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Het is de hoogste plaats die een Vlaming in de organisatie kan bekleden. Zijn aanstelling gebeurde op voordracht van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Duyck maakte de voorbije jaren zijn ingang in het publieke debat met stellingen over de dalende kwaliteit van het onderwijs. Hoewel niet officieel, wordt de Gentse professor vaak gelieerd aan de N-VA.

8152

Zo'n 8000 studenten hebben leerkrediet teruggekregen door de covidcrisis. Leerkrediet terugvorderen omwille van overmacht gaat in normale jaren ook bij de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen. Een resolutie van het Vlaams parlement uit juni expliciteerde de covidcrisis als overmachtsreden.

Elke student start met een leerkrediet van 140 studiepunten, maar je kan krediet verliezen als je een vak niet haalt. In 2018 konden zo tienduizend studenten niet meer starten aan de universiteit of de hogeschool omdat hun krediet te laag stond.

Ook laptops voor hoger onderwijs

De Vlaamse regering heeft 8,25 miljoen euro vrijgemaakt voor laptops voor maatschappelijk kwetsbare leerlingen, goed voor maximaal 15.000 laptops. Voor het hoger onderwijs wordt ook 550.000 euro voorzien voor de aankoop van maximaal 1000 laptops.

Powered by Labrador CMS