artikel> 30 november tot 13 december

Onderwijs kort

Code rood, studieruimtes, rectorverkiezingen en centrale toetsen: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Gepubliceerd

Tweede semester: andere aanpak over Vlaanderen

Elke Vlaamse universiteit neemt een eigen aanpak in de coronacrisis volgend semester. De KU Leuven werkt met een systeem van twee scharniermomenten om te schakelen tussen codes: een keer 5 maart en een keer in de paasvakantie. De UGent gaat pas 21 maart ten vroegste schakelen, de VUB voorlopig niet. De universiteiten en hogescholen hebben beslist om het tweede semester gezamenlijk in code rood te starten.

Kritiek op aankondiging code rood

De aankondiging van de code rood kon rekenen op een golf van protest van studenten en erbuiten. In open brieven en op sociale media was er vooral protest over de timing: twee weken voor de blok namen de instellingen een groot deel perspectief weg bij studenten.

Studentenvertegenwoordigers klaagden dat ze te weinig betrokken waren bij de beslissing. De Vlaamse Vereniging van Studenten was niet geraadpleegd, stelt bestuurder Sander Vanmaercke in Veto. Luc Sels verdedigde zich op Twitter dat er aan KU Leuven afstemming met studenten is gebeurd. De vraag is waar de lijn ligt tussen afstemmen en betrekken.

Studieruimtes: kader voor gemeenten

De Vlaamse regering stuurt een omzendbrief naar lokale besturen voor de organisatie van stille studieplekken. Het gaat om concrete richtlijnen zoals verplichte reservatie, een wachtruimte, eenrichtingsverkeer, minimum anderhalve meter afstand, mondmaskers en andere hygiënemaatregelen.

11 mei 2021

De datum voor de rectorverkiezingen is bekend: dinsdag 11 mei. Op woensdag 31 maart 2021 verloopt de deadline voor kandidaatstelling, waarna op 19 april de campagne officieel start. De sperperiode start op zaterdag 8 mei. Als er meer dan twee kandidaten zijn, kan een tweede of derde ronde nodig zijn. Die zullen plaatsvinden tussen 18 en 25 mei.

Centrale toetsen

Een consortium van de vijf Vlaamse universiteiten en de AP Hogeschool en Arteveldehogeschool heeft een belangrijke opdracht binnengehaald: zij worden het academisch steunpunt voor de ontwikkeling van de nieuwe Vlaamse centrale toetsen. Die toetsen zullen vier keer worden afgenomen: twee keer in het lager onderwijs en na de eerste en de derde graad van het secundair onderwijs. De eerste toetsen zouden al afgenomen moeten worden in 2023.

Powered by Labrador CMS