artikel> Week 22 februari - 7 maart

Onderwijs kort

De KU Leuven stijgt, Ben Weyts springt en de collega-universiteiten staan niet te springen: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

KU Leuven doet het weer goed

In de universiteitsrankings per studiegebied van Quacquarelli Symonds (QS) stijgt de KU Leuven in een groot aantal disciplines. De universiteit komt zo op de zesde plaats wereldwijd voor het domein theologie en religieuze studies – tien plaatsen omhoog tegenover 2020. Het is de enige discipline waarvoor de universiteit in de top tien zit. Voor tandartsenij komt de universiteit nu de top twintig binnen, zes plaatsen omhoog tegenover 2020. De KU Leuven komt de top vijftig binnen voor zowel burgerlijke, elektrische als chemische ingenieurswetenschappen, en ook nipt (plaats 49) voor chemie.

Volgens QS zijn er zo slechts acht Europese universiteiten met een hoger aantal verschijningen in top-vijftigs van domeinen. Daarvan zijn er zes in het VK, waardoor op het Europese vasteland de KU Leuven enkel het Zwitserse ETH Zurich voor moet laten gaan.

Weyts 'springt' opnieuw

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) haalde zijn innerlijke kangoeroe weer boven, met na de 'Digisprong' en de 'Edusprong' nu voor het hoger onderwijs een 'Voorsprongfonds'. De minister voorziet zestig miljoen euro voor een 'toekomstbestendig en wendbaar' opleidingsaanbod, voor levenslang leren en voor digitale onderwijsvormen. Het geld gaat naar specifieke initiatieven van instellingen. In De Standaard waarschuwt UGent-rector Rik Van de Walle voor eendagsvliegen: 'We moeten waakzaam zijn dat er niet heel veel zogenaamd toekomstgerichte opleidingen als paddenstoelen uit de grond schieten, en twee jaar later weer afgeschaft worden.'

Leuvense teststrategie toch niet Vlaams

Aan de KU Leuven kan je je sinds dit semester als student laagdrempelig laten testen. Een model voor andere universiteiten, zo meende de Risk Assessment Group, zeker in combinatie met het Leuvense contactonderzoek. Toch staan die collega-universiteiten weigerachtig, zo meldt De Standaard: aan de UAntwerpen zijn er minder kotstudenten, aan de UHasselt is de schaal te klein. De UGent beweert al een gelijkaardig systeem te hebben, al bevindt hun testcentrum zich niet in het centrum van de stad en zijn het geen studenten die het contactonderzoek uitvoeren

Powered by Labrador CMS