artikel> 12–25 april

Onderwijs kort

Een 'verscherpte taalwet', versnelde Collaborate-opnames en vroegere examenroosters: de voorbije weken in het hoger onderwijs.

Taalwet sluit achterpoortje

De Vlaamse regering heeft vlak voor de paasvakantie het voorontwerp goedgekeurd van een aanpassing van de taalvereisten voor docenten. De aanpassing kwam er op advies van het college van regeringscommissarissen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Academisch personeel met een onderwijsopdracht moet normaal binnen de vijf jaar een B2-niveau Nederlands halen om de onderwijsopdracht voort te zetten, schrijft de wet voor. Dit viel in principe te omzeilen door de docent vijf jaar een andere taak te geven, en daarna toch een onderwijstaak, zo meende het college. Een nieuwe bepaling sluit de optie definitief uit. Het is niet duidelijk hoe vaak de optie werd gebruikt.

Versnel je Collaborate-opname

We hebben allemaal die ene prof die te langzaam of te snel praat, en als die hoorcolleges allemaal op Blackboard Collaborate hebben plaatsgevonden, kan je daar achteraf weinig aan doen. Gelukkig is er een Chrome-extensie die het mogelijk maakt om de afspeelsnelheid van opnames op Collaborate te controleren. Robbin Bakker, student aan het universiteit van Groningen in Nederland, heeft de extensie online gezet in januari en die heeft ondertussen wereldwijd meer dan 24 duizend downloads bereikt. Je kan hem vinden door 'Blackboard Collab - Playback Speeder' op Google op te zoeken. De extensie is enkel beschikbaar voor Google Chrome en Microsoft Edge.

Campussen buiten Leuven hebben examenrooster al eerder

De campussen van de KU Leuven buiten Leuven hebben bijna allemaal hun definitieve examenrooster al (een heel stuk) voor 26 april gekregen, het moment waarop de roosters in campus Leuven zijn toegekomen. Dat komt door de minder complexe planningen buiten Leuven: er zijn minder opleidingen, minder keuzevakken en minder faculteiten die met elkaar moeten afstemmen. De examenroosters zijn zo laat gekomen door de achterstand die de KU Leuven al sinds april vorig jaar loopt. Nu doen planners dubbel werk om de achterstand in te halen.

Powered by Labrador CMS