nieuws> Week 28 februari - 13 maart
Onderwijs kort
De UGent garandeert geen weblectures meer, docenten zijn op non-actief gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, en nog zoveel meer: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.
Code geel doet garantie weblectures vervallen
Vanaf 7 maart is het hoger onderwijs overgestapt naar code geel in overeenstemming met de versoepelingen van het federale overlegcomité. Waar de KU Leuven wel nog blijft inzetten op streaming en/of lesopnames, garandeert de UGent dat niet langer.
Hoewel de verplichting vervalt aan de UGent, wordt het wel nog aangeraden. Beide rectoren benadrukken het belang van weblectures voor wie in quarantaine zit.
Docenten op non-actief na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag
Een docent aan LUCA School of Arts is aan de deur gezet nadat beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag onder een vorige werkgever aan het licht kwamen. Dat communiceerde de hogeschool op 4 maart.
Ook aan de KU Leuven is een docent aan de faculteit Letteren op non-actief gezet wat betreft zijn onderwijsactiviteiten na berichten van grensoverschrijdend gedrag. De docent in kwestie volgt momenteel een remediëringstraject, maar blijft werkzaam aan de universiteit.
KU Leuven-website stoft haar jasje af
Op 7 maart heeft de KU Leuven haar online huisstijl vernieuwd. De KU Leuven-website wentelt zich op die manier niet in een nieuw jasje, maar stoft haar huidige jasje af.
'De typische blauwe huisstijl met de blauwe kleuren en het logo blijft bestaan', vertelt Isabelle Van Geet, directeur van de dienst Marketing en Communicatie aan de KU Leuven, 'alleen is ze een beetje opgesmukt.'
De voorgaande update dateert van 2016. Naast een modernisering zet de vernieuwing in op gebruiksvriendelijkheid. Zo zijn er leesbaardere lettertypes, meer witruimtes en afgeronde hoeken ingevoerd.
Ook kent de website een duidelijkere onderverdeling in hoofd- en bijzaken. Het nieuwe navigatiesysteem stimuleert bovendien surfen binnen de subsites van de KU Leuven, zoals de websites van de faculteiten.
Weyts ontzegt beurzen aan Russische studenten
Op 8 maart heeft Ben Weyts (N-VA) gecommuniceerd geen studiebeurzen meer te verlenen aan Russische studenten. De huidige Russische beursstudenten behouden hun financiële ondersteuning. De maatregel geldt voor toekomstige Russische uitwisselingsstudenten.
De minister van Onderwijs hoopt met de tijdelijke schorsing druk uit te oefenen op de machthebbers in Rusland. 'We doen dit niet omdat we geloven dat alle Russen schuldig zijn aan de oorlog', benadrukt Weyts aan VRT NWS.
Hoewel Luc Sels, rector van de KU Leuven, de bevoegdheid van de minister erkent, gaat hij niet mee in die redenering: 'Studenten weigeren is bijdragen aan de polarisering.' Volgens Sels moet de individuele student niet de gevolgen dragen van 'een oorlog die heel veel Russen zelf niet gewild hebben.' De rector benadrukt dat de studenten in kwestie welkom blijven aan de KU Leuven.