NIEUWS INSCHRIJVINGEN

Nieuwe richting Geoweten­schappen blijkt succes

Ondanks een daling in verschillende wetenschapsrichtingen is er een grote instroom studenten in Geo­wetenschappen. 

Gepubliceerd

Sinds dit jaar bestaan de bachelors Geologie en Geografie niet meer. Ze zijn gefuseerd tot de nieuwe richting Geowetenschappen. Volgens Jeroen De Ryck, preses bij Atlas, is die fusie een vrij logische keuze. Er waren altijd geologen die interesse hadden in geografische vakken en omgekeerd. Op deze manier kan je van beide domeinen proeven in je eerste jaren'.

De instroom voor deze nieuwe richting stijgt boven alle verwachtingen uit. 'Het is bijna een verdubbeling van de richtingen Geologie en Geografie samen ten opzichte van vorig jaar', vertelt Philippe Muchez, decaan van de Faculteit Wetenschappen. Het aantal nieuwe studenten in de opleiding staat nu op tachtig, terwijl dat bij Geografie vorig jaar veertig was en bij Geologie amper twaalf.

Doel van de fusie

Met de nieuwe richting willen ze alsnog de groep geologen als de groep geografen te blijven aanspreken alsook om een nieuwe groep te benaderen. Dat lijkt nu te lukken. 'Veel inhoudelijke zaken van de voorgaande richtingen zijn behouden,  enkel de structuur is nu anders. Er zijn bijvoorbeeld twee afstudeerrichtingen', vertelt Jeroen De Ruyck.

Wel kan de overstap tussen beide afstudeerrichtingen nu ook makkelijker verlopen. 'Het verschil tussen beiden bedraagt minder dan 60 studiepunten, wat betekent dat je maar een jaar nodig hebt om een tweede bachelordiploma te behalen en de overstap naar de andere master te maken', zegt Muchez.

Tijdens de startersdagen werd ook duidelijk dat sommige eerstejaarsstudenten nog geen idee hebben in welke richting ze willen afstuderen. 'Zij vinden het dan ook fijn dat er een gedeelde richting is, zodat ze in het eerste jaar kunnen ontdekken waar hun interesses liggen', vertelt Anna, eerstejaarsverantwoordelijke bij Atlas. 

'Al zijn de procenten wel met een korrel zout te nemen doordat de aantallen relatief klein zijn'

Philippe Muchez, decaan Faculteit Wetenschappen

In deze nieuwe richting staat vooral de interactie tussen mens en aarde centraal. 'Er komen zowel thema's als klimaatverandering en ruimtelijke ordening aan bod alsook de vraag waarom de aarde zo belangrijk is voor de mens', zegt Muchez. Omdat de richting ook de wisselwerking tussen mens en aarde onderzoekt, krijgt ze een groter sociaal aspect.

Daling in Wetenschappen

Dat Geowetenschappen zo'n sterke groei kent in een jaar waarin andere wetenschappelijke richtingen dalen, is verrassend. Het aantal chemiestudenten daalt bijvoorbeeld met 22 procent. Al is het wel opmerkelijk dat die daling enkel bij het aantal meisjes in de richting plaatsvindt. Dit jaar beginnen er maar 6 meisjes aan de richting, terwijl dat er vorig jaar nog 24 waren.

Ook de studentenaantallen van Wiskunde en Informatica dalen sterk. Informatica daalt met 13,92 procent en wiskunde zelfs met 27,78 procent. 'Al zijn die procenten van Wiskunde en Chemie wel met een korreltje zout te nemen, omdat de aantallen relatief klein zijn', aldus Muchez. 

Powered by Labrador CMS