artikel> Minister spreekt over 'vier nieuwe opleidingen'

Na uitstel: volgend jaar verplichte ijkingstoets industrieel ingenieur

Kandidaat-studenten industrieel ingenieur moeten vanaf volgend academiejaar verplicht de ijkingstoets afleggen. Zoals voor burgerlijk ingenieur is het resultaat niet bindend.

IJkingstoetsen zijn een bekend fenomeen in Vlaanderen, maar in de meeste gevallen nog niet verplicht en niet bindend. De enige verplichte ijkingstoetsen zijn op dit moment voor burgerlijk ingenieur(-architect) en voor diergeneeskunde. Daar komt binnenkort dus een derde bij.

De verplichting voor industrieel ingenieur is twee jaar geleden al aangekondigd, maar door de covidcrisis werd die een jaar uitgesteld.

'Vier opleidingen'

In zijn communicatie verwijst minister Ben Weyts (N-VA) naar 'vier nieuwe richtingen', 'in één klap een verdubbeling van het aantal opleidingen met zo’n verplichte ijkingsproef.'

In feite leiden die vier opleidingen - (bio-)industriële wetenschappen, biowetenschappen en Engineering Technology - allemaal tot dezelfde titel industrieel ingenieur, verduidelijkt decaan Bert Lauwers van de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. 'Het zijn dus ook gelijkaardige ijkingstoetsen, die op bepaalde delen worden aangepast.'

Niet-bindend

Hoewel de ijkingstoetsen officieel niet-bindend zijn - je kan je inschrijven ongeacht je score - krijg je aan de KU Leuven bij de burgerlijk ingenieurs wel een vrijstelling van 1 studiepunt wanneer je minstens een 10 op 20 haalt.

De faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen is nog niet meteen zoiets van plan, vertelt Bert Lauwers. 'Die discussies lopen nog in de faculteit.'

IJkingstoetsen zijn al sinds de vorige regering een stokpaardje van het Vlaams hogeronderwijsbeleid. De ambitie van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is om voor elke opleiding een verplichte, niet-bindende ijkingstoets te hebben. Zijn voorganger Hilde Crevits (CD&V) had diezelfde ambitie. Op dit moment bestaat de ijkingstoets voor een twintigtal opleidingen.

Powered by Labrador CMS