artikel> Feest voor het denken

Maand van de filosofie doet ook Leuven aan

In Nederland is april de Maand van de Filosofie. In Leuven organiseren het Hoger Instituut van de Wijsbegeerte, 30CC en STUK het Feest van de Filosofie. “Hier is het wel ernstiger,” klinkt het.

Gepubliceerd

Alle info over de Maand van de Filosofie vind je hier.

Op 26 maart liepen het STUK en de schouwburg van 30CC volvoor een dag filosofie. Dit jaar was het thema “de grens”, met lezingen vansocioloog Frank Furedi, politicus en recent afgestudeerd filosoof StevenVanackere en Nederlands politicus Paul Scheffer.

“Het thema kan op verschillende manieren geïnterpreteerdworden,” licht Antoon Vandevelde, voormalig decaan van het Hoger Instituut vande Wijsbegeerte, toe. “Het kan gaan over ethische grenzen en over staatsgrenzen. Dethema’s van het Feest spreken verschillende soorten publiek aan.”

Libellelezers

Filosofie uit de ivoren toren halen is één van de doelstellingenvan het Feest. Al is er een spanning tussen toegankelijkheid en het vooriedereen uitdagend houden. “We proberen dat altijd zo evenwichtig mogelijk aante pakken,” vertelt Fran Venken, die het Feest mee organiseert. “We zoekensprekers met een academische achtergrond met boeken die in het Nederlandsvertaald zijn en die je bij wijze van spreken in de Standaard Boekhandel kanvinden,” vertelt ze over de selectie van de sprekers.

“Misschien komt er wel eens een logische puzzel aan bod tijdens een kinderworkshop”

Antoon Vandevelde, professor HIW

Vandevelde vindt dat de interesse voor filosofie bij het grote publiek breder is dan je zou kunnen verwachten: “Vorige week werd ik geïnterviewd door Libelle. Ik vroeg nog of de lezers dan geïnteresseerd zijn in filosofie. Onze dames zijn dol op filosofie, zeiden ze. Er is wel degelijk een constante vraag naar filosofische reflectie.”

Al vindt ook Vandevelde het moeilijk om met filosofen een groot publiek naar het Feest te krijgen: “Je zou graag uitpakken met grote filosofen, maar het probleem is dat die voor een groot deel uitgestorven zijn.” Vandevelde komt uit andere tijden: “Toen ik student was, kwamen filosofen als Bertrand Russell en Sartre dagelijks in de krant. Bekende filosofen met een algemene reflectie op de maatschappij worden weinig gestimuleerd door de manier waarop academische filosofie wordt onderwezen.”

Nederlands showgehalte

Voor het thema laten de filosofen zich inspireren door het Nederlandse initiatief de Maand van de Filosofie. Al zijn de verschillen tussen Nederland en België volgens Vandevelde groot: “In Nederland heeft de Maand van de Filosofie meer een showgehalte. Wij proberen eenvoud te brengen, hier is het dus wel wat ernstiger.”

Sinds de editie van 2013 is het feest definitief doorgebroken, aldus Venken: “Toen hadden we een lezing van Giorgio Agamben en waren we volledig uitverkocht. Ook de samenwerking met STUK en 30CC speelt een belangrijke rol om een breder publiek te bereiken.”

“Het probleem is dat veel grote filosofen zijn uitgestorven"​

Antoon Vandevelde, professor HIW

Filosofie zit niet alleen in Leuven in de lift. “De vraag naar filosofische reflectie neemt in andere kunsthuizen toe, ook in de Bozar en het Kaaitheater in Brussel worden steeds meer filosofische lezingen geprogrammeerd,” vertelt Vandevelde.

Vaak zitten de thema’s van het Feest in de politieke filosofie. Of er ooit een Feest in het teken van de logica zal staan? Daarover is Vandevelde maar matig enthousiast: “Misschien komt er wel eens een logische puzzel aan bod tijdens een kinderworkshop,” lacht hij. “We gaan voor thema’s met maatschappelijke relevantie, maar ik zou er niet tegen zijn iets uit de wetenschapsfilosofie of uit de klassieke filosofie te brengen.”

Powered by Labrador CMS