NIEUWS SERVICE-LEARNING

Luc Sels volgde mee les in de gevangenis

'Indrukwekkend', zo beschrijft Luc Sels de twee uren les die hij maandagavond heeft meegevolgd in Leuven Centraal. De rector ging langs bij het vak 'Gevangenisstraf als doorleefde realiteit'.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Rector Luc Sels woonde zes jaar lang in een appartement tegenover de gevangenis Leuven Centraal, maar ging er gisterenavond pas voor het eerst binnen. Hij volgde een les uit het vak 'Gevangenisstraf als doorleefde realiteit', waarin twaalf gedetineerde studenten samen met twaalf andere KU Leuven-studenten les krijgen.

Beide groepen bereiden de lessen voor en maken taken. Niet-gedetineerde studenten nemen het vak meestal op binnen hun gewone studieprogramma, gedetineerde studenten krijgen een creditcontract.

Goed en kwaad

Tijdens de les gaan studenten in gesprek met elkaar over de zin en onzin van een gevangenisstraf. Gisterenavond werd het medische model van opsluiting geconfronteerd met een model van verantwoordelijkheid en vergelding.

We proberen vragen te formuleren waarover iedereen vanuit een gelijke positie kan meediscussiëren'

Pieter De Witte, verantwoordelijke van het vak 'Gevangenisstraf als doorleefde realiteit'

'We hebben bewust gekozen voor een moraalfilosofische insteek, omdat iedereen daar iets over te zeggen heeft', duidt Pieter De Witte, een van de verantwoordelijken voor het vak. 'We proberen fundamentele vragen te formuleren waarover iedereen vanuit een gelijke positie kan meediscussiëren. Rechtvaardigheid of het onderscheid tussen goed en kwaad zijn zulke thema's.'

Essentieel voor het vak is dat het onderwijs niet in een aula, maar in de samenleving plaatsvindt. 'Doel van het project is dat beide groepen in dialoog gaan met elkaar' vertelt De Witte. 'In die zin is het eigenlijk al geslaagd: vanaf de eerste les vielen de vooroordelen weg en groeide er een band.'

Discussies van hoog niveau

De rector sloot gisteren aan bij de zevende les. 'Het is onder mijn huid gekropen. Ik heb na twee uren les al het gevoel dat die discussies bepalend waren voor mijn denken', getuigt de rector.

Sels zag hoe ook gedetineerde studenten aangereikte theorieën in de discussies begonnen te gebruiken. 'Ik ben aangenaam verrast door de goed beargumenteerde standpunten die de studenten tijdens de discussies innamen.' Ook de amicale sfeer viel de rector op.

Een studente getuigde dat het initieel wat onwennig voelde met de rector erbij, maar dat het gesprek snel soepel liep. 'Er werd uiteindelijk wel hevig gediscussieerd, ik denk niet dat de gedetineerde studenten zich hebben ingehouden of hun gedrag hebben aangepast.'

'Ik zou het vak bijna willen verplichten voor een richting als criminologie'

Luc Sels, Rector KU Leuven

Luc Sels wilde zulke vakken van service-learning al bezoeken sinds de lancering van Leuven Engage in 2020, maar had er door corona nog geen mogelijkheid toe gehad. 'Het is belangrijk om de reacties van de studenten zelf te horen.'

De rector is overtuigd dat het vak een grote meerwaarde is voor beide groepen. 'Ik zou het vak bijna willen verplichten voor een opleiding als Criminologische Wetenschappen, maar dat is praktisch natuurlijk niet haalbaar.' Het doel is om binnen KU Leuven Engage te blijven experimenteren met verschillende projecten zodat elke student zijn gading vindt.

Kleine groep studenten

De gedetineerde studenten worden geselecteerd op basis van mogelijkheden en interesse. Om saturatie te vermijden is het project dit jaar van Hasselt weer naar Leuven gebracht. Studenten van de KU Leuven konden vanuit verschillende richtingen appliceren met een motivatiebrief. De interesse was groot, maar uiteindelijk konden maar twaalf studenten Leuven Centraal binnen.

De reflectiecomponent van service-learning leent zich in het algemeen niet tot grote groepen. Voor dit specifieke vak komt daar nog eens bij dat er evenveel gedetineerde als niet-gedetineerde studenten deelnemen en dat de ruimte beperkt is.

De rector is alvast zinnens om de service-learningprojecten op te schalen. Binnenkort staat ook nog een bezoek gepland aan een project in Molenbeek.


Powered by Labrador CMS