artikel> KU Leuven tegen de stroom in
KU Leuven start toch grotendeels in code geel
Volgende week start de KU Leuven overal in code geel, behalve in Diepenbeek. Dat is dus ook in Antwerpen en Gent, hoewel de plaatselijke universiteiten daar zelf in oranje starten.
In overleg met de Leuvense burgemeester start de KU Leuven in Leuven toch in code geel. 'Van zodra de situatie zou veranderen, kunnen we snel schakelen', zegt rector Luc Sels wel.
De focus op code geel is er om studenten in de eerste weken zoveel mogelijk kennis te laten maken met hun cursussen, meldt een persbericht van de universiteit. In Brussel start men bijvoorbeeld in code geel, maar staat nu al vast dat dat de week erna oranje wordt.
De campussen in Gent en Antwerpen blijven voorlopig in code geel. Dat zou zijn volgens het advies van de lokale crisiscellen. Enkel op campus Diepenbeek gaat men meteen naar code oranje, in overleg met de UHasselt.
Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt die beslissing vooral jammer voor eerstejaarsstudenten
'Het verschil met de situatie in maart is dat er nu heel wat nieuwe studenten starten aan onze universiteit. Zij hebben nog geen ervaring met academisch onderwijs en we willen hen zo goed mogelijk begeleiden', zegt Sels. 'Daarom blijven we voor onze onderwijsactiviteiten zo lang mogelijk in code geel.'
Anders dan de rest
KU Leuven volgt daarmee niet de andere grote Vlaamse universiteiten. UHasselt had al eerder beslist om sowieso in oranje te starten, wat ook gemakkelijker gaat met hun kleine lesgroepen. Woensdagochtend werden ook de beslissingen van de UGent en Universiteit Antwerpen bekend om in oranje te starten.
Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt die beslissing vooral jammer voor eerstejaarsstudenten, aldus VRT NWS. Hij zou erop rekenen dat universiteiten en hogescholen toch in de mate van het mogelijke fysiek onderwijs aanbieden aan de eerstejaars.
In Leuven zijn er ondertussen al besmettingen in een vijftal scholen, met klassen in quarantaine
Bovendien doorbreken de universiteiten de afgesproken logica dat binnen een gemeente dezelfde kleurencode geldt voor alle onderwijsniveaus, van kleuter- tot hoger onderwijs.
Secundair onderwijs verdedigen
De UGent en Universiteit Antwerpen haalden vooral maatschappelijke verantwoordelijkheid aan als motivatie voor hun beslissing. Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, zegt dat hij de code geel in het secundair onderwijs wil verdedigen. De impact van een code oranje is voor hen immers groter dan voor het hoger.
In Leuven zijn er ondertussen al besmettingen in een vijftal scholen, met klassen in quarantaine.