voorbeschouwing> KU Leuven reikt vier eredoctoraten uit

KU Leuven maakt zich op voor het Patroonsfeest 2017

Naar aanleiding van haar Patroonsfeest reikt onze universiteit morgen vier eredoctoraten uit aan personen die zich hebben onderscheiden op academisch, maatschappelijk of cultureel vlak.

Gepubliceerd

Vorig jaar schreven we een artikel over het wat en waarom van eredoctoraten.

Ongetwijfeld hebt u de beeltenis van onze patrones ergens al zien passeren. Onze-Lieve-Vrouw-Maria prijkt immers veelvuldig op uw cursussen, slides, scripties, examens en andere universitaire materialen. Naar aanleiding van Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis viert onze universiteit ook dit jaar haar Patroonsfeest. Op dit feest worden traditiegetrouw een aantal eredoctoraten uitgereikt, die hulde brengen aan personen die zich hebben onderscheiden op academisch, maatschappelijk of cultureel vlak.

De KU Leuven reikt dit jaar vier eredoctoraten uit, waarvan er één gedeeld wordt door twee doctores.

Professor James P. Allison en professor Carl H. June. Promotoren: professoren Peter Vandenberghe en Peter Carmeliet. Deze immunologen, verbonden aan respectievelijk de University of Texas en de University of Pennsylvania, boekten revolutionaire vooruitgang bij hun onderzoek naar de behandeling van kanker en zijn pioniers in het aanwenden van het immuunsysteem als efficiënt middel om de ziekte tegen te gaan.

Professor Theodor Dieter. Promotoren: professoren Peter De Mey, Andrea Aldo Robiglio en Violet Soen. Professor Dieter is specialist in de Lutherstudie en de geschiedenis van de Reformatie, die vijfhonderd jaar geleden, in 1517, haar startpunt kende. Professor Dieter is de belangrijkste auteur van zowat alle lutheraans-katholieke dialoogteksten van de voorbije twintig jaar en leidt het Straatburgse Institute for Ecumenical Research dat een belangrijke rol speelt in de oecumenische vorming van lutherse pastores.

Professor Louise O. Fresco. Promotoren: professoren Wannes Keulemans en Annemie Geeraerd. Professor Fresco benadrukte als één van de eerste dat ons voedselbeleid elementen moet incorporeren van andere grote maatschappelijke uitdagingen, zoals onder- en overgewicht, impact op het milieu, klimaatverandering, biodiversiteit, economische en sociale ontwikkelingen. Verder is professor Fresco sinds 2014 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research.

Mevrouw Margrethe Vestager. Promotor: professor Koen Debackere. Mevrouw Vestager is Europees Commissaris voor Mededinging, en staat bekend om haar daadkrachtig beleid. Zo helpt ze de transparantie en openheid van de Europese markt te behouden en bevorderen. Verder toont mevrouw Vestager bijzondere aandacht voor de ethische dimensie van het gedrag van Europese bedrijven en overheden.

Een videoverslag van het vorige Patroonsfeest:

Powered by Labrador CMS