artikel> Het succes van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen
KU Leuven kaapt de zesde plaats weg
De Leuvense faculteit Theologie en Religiewetenschappen doet het verbazend goed in de internationale rankings. Van boeken tot de Duitse taal, allen dragen ze bij aan het succesverhaal.
De faculteit Theologie en Religiewetenschappen staat volgens de ranking van Quacquarelli Symonds (QS) momenteel op de zesde plaats in haar domein wereldwijd. Daarmee is ze de best presterende faculteit binnen haar domein aan de KU Leuven. Veto sprak met decaan Johan De Tavernier en vicedecaan onderzoek Johan Leemans om het uit te zoeken.
Internationale prestige
Internationale reputatie is een belangrijk criterium voor de QS-ranking, wat de sterke internationale focus van de faculteit ten goede komt. De combinatie van KU Leuvens prestige met haar relatief goedkope studiegelden maakt de faculteit aantrekkelijk.
Zo heeft de faculteit de afgelopen vijftig jaar een internationaal netwerk uitgebouwd van alumni dat ze goed onderhouden. Leemans ligt toe: 'Wij houden contact via de alumnikring, maar er zijn ook individuele collega's die informeel contact onderhouden.'
De faculteit verwelkomt studenten uit verschillende regio's ter wereld, waaronder ook het globale zuiden
De faculteit verwelkomt studenten uit verschillende regio's ter wereld, waaronder ook het globale zuiden. Die openheid voor een mengelmoes aan nationaliteiten en culturen biedt kansen.
De diversiteit heeft een positieve impact op het onderzoek, omdat verschillende denkkaders binnen de theologie en het wereldwijde christendom met elkaar in gesprek komen.
Talenknobbel
Naast de veelheid aan nationaliteiten is er in de faculteit ook een verscheidenheid aan talen. Leuven wordt algemeen beschouwd als een knooppunt waar de Duitstalige, Franstalige en Angelsaksische wijze van theologiseren samen komen.
De Tavernier breidt uit: 'We blijven er ook aan vasthouden om in het Frans, Engels, Duits te publiceren en congressen te organiseren. Wij zijn een toegangspoort voor Engelstaligen naar andere plaatsen in Europa, die niet per se in het Engels publiceren.'
'De Maurits Sabbe-bibliotheek kent wereldwijde faam'
De Tavernier, decaan faculteit Theologie en Religiewetenschappen KU Leuven
Dat wordt versterkt door een combinatie van traditionele en meer recente, innovatieve onderzoeksmethodes. Het resultaat van die uitwisseling van ideeën, onderstreept de decaan, is een unieke Leuven sound in doing theology.
Daarbij boort de faculteit ook nieuwe terreinen aan: de studie van het oosterse christendom, de islam, de lokale vormen van wereldwijd christendom. Dat trekt aan.
De 'feestfaculteit'
Intensieve begeleiding van de studenten is een deel van het geheim van het succes. Studenten moeten niet direct op hun toppunt presteren, maar krijgen groeikansen en dat leidt soms tot aangename verrassingen.
Zo zijn er studenten die bijvoorbeeld aanvankelijk minder goed scoren door een mindere kennis van het Engels, maar naarmate ze de taal machtig worden, zich ontwikkelen tot uitmuntende theologen.
De mensen zijn nog steeds de belangrijkste bouwstenen van de faculteit
'De Maurits Sabbe-bibliotheek kent wereldwijde faam', stelt De Tavernier. 'Er zijn universiteiten met een meer uitgebreide collectie, maar bij ons zit het onder een dak', vult Leemans aan.
Wanneer puntje bij paaltje komt, zijn de mensen nog steeds de belangrijkste bouwstenen van de faculteit. Leemans licht toe: 'Wij hebben de reputatie een 'feestfaculteit' te zijn. Als wij ons jaarbudget vastleggen is er een gouden regel: op alles van gemeenschapsstichting en samenwerking wordt niet bespaard.'