artikel> 11.11.11 organiseert debat voor Jong Vlaanderen

Jonge wolven strijden om stem van jongelingen

16 februari is het zover, dan organiseert 11.11.11 voor de tweede maal op rij haar Jonge Wolven-debat, een debat voor en door jong Vlaanderen.

Gepubliceerd

Jeroen Van Horenbeek, politiek journalist bij De Morgen, is moderator van dienst, maar ook het publiek kan actief deelnemen via twitter en de hashtag #jongewolven. Na afloop kunnen de aanwezigen zelfs een glas gaan drinken met de debatterende politici.

Ook zij kunnen dus de jonge wolven in de politiek, van alle uithoeken van het spectrum, het vuur aan de schenen leggen. Ditmaal gebeurt dat met de onderwerpen klimaat en migratie.

HOT-TOPICS

Flor Didden, medewerker van 11.11.11, verklaart de keuzes voor die twee thema’s. “De focus op klimaat en migratie is er enerzijds vanuit de actualiteit, want die thema’s zijn nu hot-topics,” zegt hij. “De conferentie van Parijs, de vluchtelingencrisis… Jongeren zijn daar erg mee begaan.”

Jonge mensen informeren is essentieel, want zij stippen het beleid van morgen uit

Flor Didden, medewerker van 11.11.11

Maar het zijn ook bij uitstek thema’s van de toekomst. “Net daarom is het belangrijk dat jongeren weten wat de beleidsmakers van morgen daarover denken,” aldus Didden. Geen polariserende onderwerpen, maar toch wel voer voor een levendig debat tussen links, rechts en alles daartussen.

JONG

11.11.11 mikt op een jong publiek. “Niet voor niets werd gekozen voor de studentenstad Leuven,” zegt Didden. De organisatie wil namelijk duidelijk maken aan de jonge garde dat ze niet enkel bezig is met het bestrijden van armoede, maar ook van onrechtvaardigheid in al haar vormen.

“Beleidsbeïnvloeding is een belangrijk middel voor duurzame ontwikkeling,” legt Didden uit. “Jonge mensen informeren is essentieel, want zij stippen het beleid van morgen uit.”

Partijen zoals de N-VA en Groen hebben heel geëngageerde jonge vrijwilligers. Er is dus zeker geen desinteresse bij de jeugd

Renate Hufkens, N-VA

Dat laatste beaamt Renate Hufkens. Zij is een van de deelnemers aan het debat en parlementslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de N-VA. “Aangezien jongeren de politiek van morgen bepalen, is het belangrijk dat ze correct en uit eerste hand worden geïnformeerd,” aldus de 31-jarige politica.

Maar jongeren kunnen andersom ook politici beïnvloeden tijdens zo’n debat. “Door pertinente vragen worden wij als politicus gedwongen een vinger aan de pols te houden, ook buiten onze parlementaire bezigheden.”

Zijn jongeren dan wel bezig met politiek en maatschappij? “Partijen zoals de N-VA en Groen hebben heel geëngageerde jonge vrijwilligers. Er is dus zeker geen desinteresse bij de jeugd,” verzekert Hufkens. Maar het kan natuurlijk altijd beter. “Net daarom is het aan ons, politici, om jongeren warm te maken en terug een positief beeld te scheppen van de politiek.”

Inschrijven is gratis en kan via de website www.11.be/item/jonge-wolven

Powered by Labrador CMS