artikel> Honours veroveren de universiteit
Honoursprogramma's aan de KU Leuven
Vorige week presenteerde de KU Leuven haar Honours Programs aan het publiek. Deze programma’s passen in het beleidsplan van de universiteit dat studenten stimuleert hun 'future self' te ontwikkelen.
'Er zijn al heel wat initiatieven voor studenten met leermoeilijkheden', licht Steven Huyghe, aanspreekpunt van de honoursprogramma’s binnen de KU Leuven toe. 'We wilden ook studenten die een extra uitdaging zoeken een aanbod geven.'
De honoursprogramma’s zijn extracurriculaire lessenreeksen, al dan niet voor studiepunten, die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen. Zo zijn er interfacultaire programma’s zoals Think Tank, Conflict en Conflictbeheersing en Evil, Retribution and Forgiveness. Andere programma’s aan de faculteiten Rechtsgeleerdheid, Ingenieurswetenschappen en Economie en Bedrijfswetenschappen gaan dieper in op hun discipline en bouwen bruggen met de praktijk.
De onderwijsvorm van honoursprogramma’s verschilt van dat van reguliere bachelor- of masteropleidingen. Zo gaat het programma Conflict en Conflictbeheersing bijvoorbeeld naar het STUK en gaat de Think Tank op studiereis naar Stellenbosch University in Zuid-Afrika.
Uit de boot
Honoursprogramma’s klinken als erg exclusief en elitair, maar dat is absoluut niet de bedoeling volgens de verschillende coördinatoren. 'We mikken op een doelgroep die wat uit de boot viel', vertelt medeorganisator van het ingenieursprogramma Marjolijn Burman. 'Uit gesprekken met studenten bleek dat velen extra uitdagingen zochten in een extra bachelor of extra keuzevakken, en dat soort studenten vindt nu een extra opportuniteit door het honourprogramma.'
'Slechts een aantal studenten doet het voor hun CV'
Bram, student
Je kans niet wagen omdat je niet consistent achttienen scoort, is een onnodige zorg, aldus de programmacoördinatoren. 'Toelating wordt altijd op basis van een combinatie van drie factoren berekend: een motivatiebrief, je CV en je studieresultaten.'
Student Bram nam al deel aan drie honoursprogramma’s. 'In het begin werd er bij de Rechtenfaculteit te veel gelet op studieresultaten. Daar kwam veel kritiek op en het leidde niet tot een diverse groep. Nu worden ook andere engagementen meegenomen in de selectie.'
CV-polishing
Daarnaast blijken zorgen van te veel werk overbodig, volgens de coördinatoren. Er is weinig drop-out en de evaluatie is in de meeste programma’s op constante basis. Er wordt actieve participatie in de lessenreeksen verwacht, maar deze zijn niet allemaal erg tijdsintensief. Afhankelijk van het programma kan je drie uur per week of acht langere sessies op een jaar hebben. Het individuele project voor ingenieurs kan je zelfs tijdens de zomer inplannen, zodat je tijdens het jaar helemaal geen extra zorgen hoeft te hebben.
'Een honourscertificaat plaatst je op een hogere categorie op de arbeidsmarkt', zegt honourscoördinator van de faculteit Economie Nicky Rogge. 'Het heeft een signaalfunctie. Je toont immers dat je je wil engageren en een extra uitdaging aan wil gaan.' Dat relativeert student Bram: 'Volgens mij doen veel studenten het omdat ze echt iets willen leren, slechts een aantal doet het als CV-polishing.'
'We willen studenten aanspreken die een extra uitdaging zoeken'
Marjolijn Burman, medewerker honoursprogramma Ingenieurswetenschappen
'Daarnaast is het ook een vormende ervaring. Ingenieurs kunnen bijvoorbeeld eens proeven van het doctoraatsleven, zelf in een labo werken en persoonlijk deel uitmaken van echt onderzoek', aldus Marjolijn Burman. In het programma voor de geesteswetenschappen wordt de student verrijkt met een bredere kijk op zaken, door actualiteit te leren benaderen vanuit een ethisch, psychologisch, sociologisch en politiek perspectief.
Honours zijn hip
De universitaire trend van honoursprogramma’s sloeg al in de jaren 2000 aan in Nederland, maar sinds enkele jaren vinden ze ook ingang aan de Belgische universiteiten. De Universiteit van Antwerpen biedt een individueel gekozen en een wetenschappelijk honoursprogramma aan voor 18 studiepunten, en ook zo’n 180 studenten aan de Universiteit van Gent genieten al 5 jaar van een dergelijk aanbod.
In tegenstelling tot de KU Leuven zijn de programma’s van de UGent op bachelorstudenten gericht en is er een universiteitsbreed programma waar werkelijk alle disciplines aan bod komen. 'Kunst, cultuur, economie, politiek, archeologie, kosmologie … het is echt een heel breed spectrum van onderwerpen waarmee studenten in aanraking komen', zegt Kristiaan Versluys, honourscoördinator aan de UGent.
'Het zijn vormende programma’s die van studenten allround intellectuelen maken.' Het honourscertificaat hielp zelfs een studente een plaatsje te bemachtigen in de prestigieuze universiteit van Cambridge.